Dobrev Klára azonban hazudik. Ugyanis egyáltalán nem lesz európai minimálbér, ez föl sem merült. Az illetékes uniós biztos, Nicolas Schmit az egységes európai minimálbér bevezetésére vonatkozó kérdésre a következőt válaszolta:

Hirdetés

“This is not the case. It would destroy the economy if Bulgaria would adopt the Luxemburgish wage. Tomorrow there would be no Bulgarian economy.„
[He repeated:] ”We are not promising the same minimum wage for all Europeans. We are not putting into place one unique minimum wage for all Europe. This would not be realistic. This would be totally impossible, it would be irresponsible. What we want is better convergence, reducing gaps, improving wages, creating a positive dynamic around minimum wages, and around wages in general”.

Nyers fordításban:
„Nem ez a helyzet. Lerombolná a bolgár gazdaságot, ha a luxemburgi minimálbért alkalmaznák. Holnap nem lenne bolgár gazdaság.”
[Megismételte:] ”Nem ígérünk azonos minimálbért minden európainak. Nem kezdeményezünk egységes bérminimumot egész Európa számára. Ez nem volna reális. Ez teljesen lehetetlen volna, ez felelőtlen volna. Amit szeretnénk, az a jobb konvergencia, csökkenő különbségek, emelkedő bérek, a minimálbérek, és általában a bérek körül pozitív dinamika.”

Tegyük hozzá: Magyarországon uniós viszonylatban is kiemelkedő sebességgel emelkedik a minimálbér és a reálbér. Pozitív dinamikát nálunk lehet tanulni.

Korábban írtuk