Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

Orbán Viktor és a Fidesz földcsuszamlásszerű választási diadala a nemzetközi politikai világban sem maradt visszhang nélkül: a feketeöves valóságtagadó, Guy Verhofstadt kifejezte rémüldöző álláspontját, miszerint a sötétség győzedelmeskedett Magyarországon. A liberálisok folytathatják persze uniós és hazai színtéren is az emberek lenézését, ez bizonyára legközelebb egy újabb kétharmadot eredményez majd a nemzeti oldal számára. Ezenkívül azonban az újraválasztott magyar miniszterelnök mögött jól körvonalazódott az az egység, amelyen kontinensszerte évek óta dolgoznak a jobboldali erők.

Matteo Salvini, Giorgia Meloni, Geert Wilders, Norbert Hofer, Heinz-Christian Strache, Santiago Abascal, Marine Le Pen. Az olasz, holland, osztrák, spanyol és francia szövetségesek már idejekorán gratuláltak a Fidesznek. Rajtuk kívül Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is elismerését fejezte ki és méltatta Orbánt a választási eredmények kapcsán.

Azok, akik vágyvezérelt módon rendre arról számolnak be, hogy a lassú tárgyalások, az elmaradt EP-frakcióbeni egységesülés és a háború miatt az európai konzervatív (általuk szélsőjobboldalinak hallucinált) pártok nem tudnak hatékonyan összezárni, ezúttal szembesültek a cáfolatok csimborasszójával.

A valóság ugyanis abban áll, hogy Orbán a nemzetközi politikai, gazdasági és médiaelit kimeríthetetlen erőforrását birtokló globális gépezet ellenszelében tudott győzelmet aratni a leszerepelt baloldal felett – nem is akármilyen módon, a parlamenti helyek több mint kétharmadát megszerezve. Trump, Kurz és Netanjahu levadászása után Sorosék utolsó nagy, nem titkolt projektje volt Orbán Viktor kigolyózása a hatalomból.

Ehelyett a választók inkább ellenzéket váltottak.

Korábban írtuk

Az okok egyértelműek: Márki-Zay Péter súlyos mondatai, amelyekkel komplett társadalmi rétegeket sértett vérig, Gyurcsány halálos ölelése, a kompetencia teljes hiánya, a labilis politikai üzenetek egy háború árnyékában, valamint a nemzeti kormány tizenkét éves nemzetépítő munkája, amelynek során a bölcsődés kisgyermektől a nyugdíjas aggastyánig mindenki léphetett egy nagyot előre. Ez mind hozzájárult a vasárnapi választás történelmi végeredményéhez.

Orbán Viktor innentől elsődleges viszonyítási pont lesz a jobboldali politikusok körében – nemcsak Lisszabontól Konstancáig, hanem világszerte. Ez pedig a szuverenista egységet fogja elősegíteni mind rövid, mind pedig hosszabb távon.

A háború utáni kilábalásban fontos szerepe lesz ennek a konzervatív tömbnek, amely nem a nagyvállalatok, a baloldali pénzügyi körök és a genderlobbi álügyeit képviselő politikai aktorok érdekeit, hanem az európai emberek hasznát tartja szem előtt közéleti működése során.