Fotó: mti archív

Gyurcsány Ferenc pártja már megint a határon túli magyarokat ekézi – nincs ebben semmi meglepő, láttunk már tőlük ilyet nem egyszer. A baj az, hogy van kereslet az aljas húzásaikra.

A Demokrata friss felmérése azt mutatja, hogy a megkérdezettek tizenöt százaléka nem ért egyet a határon túli magyarok szavazati jogával, van tehát keresnivalója Gyurcsánynak azon az ugaron, amelyet jórészt éppen ő maga vetett be egykor sárkányfog-veteményével. Így hát hazudik, elhallgat, terel. Már a tavalyi kérdésről is üvöltött, hogy kamu. „Egyetért-e ön azzal, hogy ne szavazzanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon, és nem viselik szavazatuk következményeit?” Miközben a politikával csak felszínesen foglalkozók számára is napnál világosabb, milyen nagy mértékben függ a sorsuk attól, hogy ki kormányozza az anyaországot.

Az új év elején még ehhez képest is sikerült magasabb fokozatra kapcsolni. Először a kárpátaljai lelkészeknek szánt ösztöndíjat támadták az állam és az egyház szétválasztásának liberális dogmájára hivatkozva.

„Ha lelkészeknek ösztöndíjra van szüksége, azt a reformátusoknak kellene kigazdálkodni, nem pedig minden adófizetőtől elvenni azt a pénzt, amit erre akarnak fordítani” – írta Niedermüller Péter DK alelnök, annyira viszont már nem merült el a témában, hogy észrevegye, Kárpátalján a nemzeti identitás és az anyanyelv megőrzésének egyik legnagyobb támasza éppen az egyház. Majd a határon túli szervezeteknek szánt támogatást vette célba a DK, amivel két legyet is ütött egy csapásra: egyrészt azzal támadhatta a Fideszt, hogy szavazatvásárlásra használja a pénzt, másrészt, noha ezt nem mondták ki, de mivel Gyurcsány Ferenc pártjáról beszélünk, kétség nem fér hozzá: arra is apelláltak, hogy az anyagi támogatás emlegetésével irigységet keltsenek.

Legújabb témájuk, amiről gyorsan aláírásgyűjtést is rittyentettek, a kárpátaljai magyarok nyugdíját vonná el, gyurcsányi interpretációban ez persze úgy hangzik, hogy ne fizessünk nyugdíjat ukránoknak…

Ezzel a gusztustalan mesterkedéssel két, legfeljebb három százalékot növelhet a támogatottságán Gyurcsány, és talán nemsokára az az idő is eljön, amikor már egyáltalán nem lesz érdemes belevágnia. A kormány célja, ne nőjenek fel újabb generációk úgy, hogy azt hiszik, Tompán, Ártándon, vagy éppen Beregsurányon túl nem terjed a magyarság. Éppen ezért utazásokat szerveznek diákoknak az iskolák, akik kirándulás közben megismerkednek a határon túli magyarok mindennapjaival is. Így évről évre többen lesznek azok, akik zsigerből fogják elutasítani a Gyurcsány-félék demagógiáját. Előbb-utóbb az is természetes lesz mindenki számára, hogy a trianoni határoktól függetlenül a magyarság összetartozik. Talán addigra  az Öszödi Böszme sem lesz több egy rossz emléknél.

Kovács Dániel