„Munkánkkal arra törekszünk, hogy a társadalom számára fontos témákban a tudományos alapú megközelítés véleményformáló szerepet töltsön be”, írja közleményében a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjának főigazgatója. Rudas Tamás ezzel az intézmény objektivitását, függetlenségét igyekszik bizonygatni, de valójában megerősíti és igazolja annak helyességét, hogy az állam az MTA kutatóintézeteit szorosabb költségvetési felügyelet alá helyezi.

Fotó: Shutterstock.com/Horváth Botond

A Figyelő hetilap által nemrég közzétett összeállítása szerint ugyanis a közpénzből működő MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának intézetei szinte monomániásan rugóznak a homoszexualitáson és a gender-elmebajon, de kedvelt kutatási területük a migráció (szigorúan Soros-szemszögből természetesen) és a feminizmus is. Csupa-csupa liberális szíveknek kedves téma. Úgy tűnik, a Magyar Tudományos Akadémián nem szűnt meg az SZDSZ, sőt, háborítatlanul pusztít az erőszakos, agymosó metapolitika, amelynek taktikája, hogy életellenes politikai rögeszméket tudományként tálal. Holott például a gender-elmebajjal kizárólag a pszichiátria tudományának lenne dolga.

Természetesen kinek-kinek szíve joga, hogy olyan ostobaságokkal múlassa az idejét, amilyennel csak akarja, feltéve, hogy az efféle bizarr hobbikat művelőik saját zsebükből finanszírozzák. Ám ha – mint a főigazgató deklarálta – véleményformáló szerepre törnek, akkor magyar társadalom normális többségének adóforintjaiból egy fillért sem szabad ilyen áltudományos destrukcióra fordítani.

Ezért nagyon is üdvös, hogy az állam megpróbálja ellenőrizni, mire is költik a közpénzt az MTA-nál. Ez nem a tudomány államosítása, amint azt a népfrontos ellenzék Gyurcsány pártjától a Ballikig vizionálta, hanem apró, óvatos lépés a tudományt megerőszakoló politikai ideológia kiszorítása felé. Ha úgy tetszik, a cél éppenséggel a valódi tudományosság függetlenségének helyreállítása. A folyamatot következetesen végig kell vinni, ki kell seprűzni a Széchenyi alapította intézményből a tudomány álarca mögé bújó militáns politikai agressziót, a liberális, marxista felforgatást.