Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Hirdetés

Az operatív törzs döntésének a végrehajtása nem egy lehetőség, hanem egy kötelesség a kórházigazgatók számára – mondta múlt pénteken Orbán Viktor a Kossuth Rádióban szokásos heti interjújában.

Tegyük hozzá: ez békeidőben is megkérdőjelezhetetlen alapvetés, háborús viszonyok között – és a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet épp ilyen – pedig százszorosan, ezerszeresen igaz. A parancs nem teljesítése bármely okból hadiállapotban azonnali és radikális következménnyel jár. Máskülönben a függelemsértés példává válik, ami egyenes út a hadművelet káoszba fulladásához, végső soron a háború elvesztéséhez.

A következmény jelen esetben az volt, hogy két kórházigazgatót mégoly megsüvegelendő korábbi érdemeik ellenére azonnali hatállyal menesztett Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Az ilyesmi mindig személyes csalódás, akár fájdalmas lehet, ám krízishelyzetben nincs helye egyéni szentimentalizmusnak. A miniszteré a döntés, miként a felelősség is. 

A Gyurcsány-Dobrev vezette hazafiatlan népfront parlamenti frakciói, nemkülönben a Gyurcsány-kormány egykori államtitkára, Kincses Gyula vezette Magyar Orvosi Kamara azonmód vérszomjasan ugrottak a több évtizedes intézményvezetői tapasztalatokkal rendelkező elismert orvosprofesszor torkának, sokadjára követelve azonnali menesztését. Jó, ha tudjuk, hogy a tárcavezetőre két éve zúduló szüntelen méltatlan sziszegés hátterében egyrészt az egészségügy átalakítását ellenző lobbi áll, másrészt azok az ideológiailag fixált belpesti körök, melyek feneketlenül gyűlölik a Kásler Miklós nevéhez köthető óvatos kultúrpolitikai döntéseket, így eddig kirekesztett keresztény-nemzeti szellemi műhelyek fölerősítését vagy épp az évtizedek bűnös mulasztását orvosló Magyarságkutató Intézet felállítását. 

Legyen világos: Kásler Miklós térdre kényszerítése e múlhatatlanul fontos előrelépéseket is semmissé tenné, újra megszilárdítva az alig-alig repedező magyarellenes SZDSZ-es kultúrterrort.

Kásler Miklós mögött összezárni ezért hazafias kötelesség. Az egyéni sértettség közhírré tétele és visszhangosítása, a hazafiatlan népfront cinikusan üdvrivalgó lámlámozásától kísért fegyelmezetlen protestálás, a bizalmatlanság és a kételkedés akár akaratlan elhintése a hátországban mélységesen felesleges és káros lépés.