Egyszer most az ország keleti felében is nyert az MSZP. Igaz, csak a Tiszamenti Regionális Vízművek ellen. Kunhalmi Ágnes és Gurmai Zita ugyanis agresszív fellépésükkel elérték, hogy visszakössék a vizet a díjakat folyamatosan nem fizető, százezres tartozásokat felhalmozó, a felszólításokra a hírek szerint a fülük botját sem mozdító nyíradonyi családoknak.

A Bokrétás utcában felvett RTL Klub-riportban az MSZP választmányi elnöke kosztümkében és Jean d’Archoz méltó arckifejezéssel menetelt a közkutakhoz tartó mezítlábas gyerekek között, majd az interjúban embertelennek minősítette, hogy épp a nyár legmelegebb napján zárják el a vizet – a riport nagyvonalúan átugrotta, hogy az elzárásra még a hőségriadó előtt, napokkal korábban került sor. Az érintett 21 család egyébként legalább kilencven napja nem törődött a díjak fizetésével, és a részletfizetési ajánlatokra sem volt hajlandó reagálni. S így sem maradtak ivóvíz nélkül: az önkormányzat három közkutat is megnyitott és ásványvizet osztott a forró napokon.

Nagyon szükségét érezheti az MSZP a vidéki építkezésnek, ha az egyébként fővároscentrikus Kunhalmi Ágnes talpig sminkben felkerekedik az ország távoli végére, hogy helyismeret nélkül botrányt generáljon egy vitatható ügyből. A társadalmon élősködő rétegek melletti kiállás azonban éppen ellentétes hatást érhet el. A számláikat rendben-természetesen fizetők – és nyilvánvalóan ők alkotják az ország többségét – azt még el tudják fogadni, hogy valakiknek fizetési nehézsége keletkezik, az elvszerű nemfizetés azonban, amit jelen esetben a részletfizetési tárgyalások negligálása bizonyít, vörös posztó a közvélemény szemében. Hisz mire bátorít az MSZP álláspontja? Ne fizessünk a fűtésért, a tömegközlekedésért, a bolti árukért, sőt egyáltalán semmiért sem, majd a jogvédők megoldják, hogy szociális álcában átterheljék a kötelezettséget a társadalom „kevésbé élelmes” rétegeire.

Nyíradony azonban nem vevő a liberális demagógiára. Hisz nem ez az ügy az első kreált botrány, amikor a város a baloldali média kereszttüzébe került. Hasonló borzalomként próbálták beállítani a görög katolikus óvoda és általános iskola indítását, amelyet szegregációra hivatkozva bezárattak volna a jogvédők, mert hogy elszívja a jobb képességű tanulókat az addig egyedüli lehetőségként működő városi iskolától. Mindez azonban annyira nem működött, hogy a város korábbi polgármesterét, aki tavasszal a Fidesz–KDNP jelöltjeként indult az országgyűlési választásokon, a nyolc nyíradonyi választókerületben rendre 70-80 százalékos támogatottsággal segítették győzelemhez. Az MSZP el sem indult, szövetségese, a DK jelöltje – a Jobbik mögött is erősen lemaradva – viszont csupán 3-4 százalékot ért el.

A baloldali sajtóban most „apró győzelemként” titulált vízelzárási ügyben látszólag nyert az MSZP a tiszamenti vízművek ellen. Morálisan azonban önmagát verte meg.