Hetekig tartó előkészítés után, amiből a leglátványosabban a média vette ki a részét – a színfalak mögött történtekről legfennebb sejtéseink lehetnek – péntek este megtörtént a román diaszpóra bukaresti tüntetése. Hogy mit akarnak, mi ellen (vagy mellett) tüntettek a kenyerüket külföldön keresők, nos, az nehezen megfogalmazható. Hogy mennyire érdeklik a diaszpóra tagjait a román belpolitika történései, arról csak annyit: kimutatták, a legutóbbi elnökválasztás második fordulója alkalmával mindössze 10 százalékuk tartotta fontosnak, hogy leadja szavazatát. Jellemzően a hatalom ellen szokás tüntetni, ez történt ezúttal is. Az igazsághoz tartozik: a posztkommunista PSD általában nem a szívük csücske.

Fotó: MTI/EPA/Bogdan Cristel

Az is nyilvánvaló, hogy a 2016-os parlamenti választásokon súlyos vereséget szenvedett román jobboldal azóta sem volt képes rendezni sorait, mára teljesen szétesett, érdekérvényesítő ereje alig, ami a jövő évi államelnök-választásokra való tekintettel komoly aggodalmakra adhat okot az újrázni kívánó Johannisnak és támogatóinak. Amely támogatókat elsősorban a jelenlegi brüsszelita politikusok, Merkellel az élen, valamint a Soros-féle NGO-k között kell keresni. Mindenesetre nem árt figyelembe venni, hogy a román ellenzék – sokan a Johannis irányítása alá tartozó titkosszolgálatokat is ide sorolják – jelenlegi állapotában képtelennek tűnik egy Majdan-szerű akció sikeres megszervezésére, lebonyolítására. Ezért nem kizárt, hogy mások is belefolynak a történésekbe. 

Geopolitikai térbe helyezve a történetet: Románia mindenkor is komoly érdekek ütközési pontja. Legyen bármely szövetségi rendszer tagja, állhatatlansága, megbízhatatlansága okán mindenkor a leggyengébb láncszemként tekintenek rá. S ekként is viseltetnek iránta. Főleg azok, akiknek elsősorban érdekeik vannak, semmint barátai. Gyaníthatóan valami hasonló történet zajlik a háttérben jelen pillanatban is, amelyhez a román békés és kevésbé békés tüntetőkre pusztán a statiszta szerepet osztották. A konkrét események, pontosabban: az eldurvult, erőszakba fulladt pénteki tüntetés kapcsán folyik az egymásra mutogatás a román illetékesek részéről. Az ellenzék a hatalmat vádolja az erőszak miatt, és vice versa. Hol az igazság, azt talán soha nem tudjuk meg. Amikor e sorokat írom annyi biztos: folyt. köv. 

Hogy végül sikerül-e a kormánybuktatás, azaz sikeres lehet-e a bukaresti Majdan-kísérlet, az ebben a pillanatban igencsak kérdéses. Majdan talán.