Soproni Tamás, a Momentum alelnöke egy múlt heti, Csepelen tartott lakossági fórumon kijelentette, a teljes politikai elitet szeretnék leváltani, ugyanakkor elismerte, erre nincs programjuk és csak a Fidesz összeomlásában bíznak.

Fotó: MTI/Marjai János

Nem tudjuk, mire számított az a 25 – azaz huszonöt – érdeklődő, aki a csepeli Munkásotthonban összegyűlt a Momentum hívószavára, de egészen biztosan nem arra, amit kaptak. Dukán András Ferenc, a Momentum csepeli szervezetének elnöke azt sérelmezte, hogy a politika nagyon eltávolodott a hétköznapoktól, így ők szeretnék meghonosítani a politikai aktivizmust, mégpedig játszóterek takarításával vagy parlagfűirtással. Mielőtt valaki a konkrét helyi programról kérdezte volna, hozzátette, hogy az még nincs, de mindenkit megnyugtatott, hogy pár hónap múlva „ki fog alakulni.”

Soproni Tamás arról beszélt, a Momentumot a rendszerszintű változtatás iránti igény hívta életre. Kifejtette, már megalakulásukkor elhatározták, hogy a jelenlegi elitet egy „új politikai generációra” cserélik. Bírálta az oktatási rendszert, mert szerinte a közoktatás célja az lenne, hogy mindenkit megtanítson a kritikus gondolkodásra. A kormányzati kommunikációval kapcsolatban ellentmondásokba keveredett, mert eleinte arról beszélt, hogy a kormány migrációs plakátjai gyűlöletkeltőek, majd később elismerte, hogy „a Fidesz egyetlen dolgot csinál jól: a kommunikációt.” Meglepő módon dicsérte a Jobbikot is, mégpedig annak „hálózatépítő munkáját”, ugyanis a Jobbik politikusai szerinte cselekvéssel győzték meg a szavazóikat, például úgy, hogy segítettek az embereknek tűzifát vágni.

Amikor arról beszélt, hogy ne csak a Prezi legyen az egyetlen sikeres magyar vállalkozás, hanem hozzunk létre egy magyar IKEA-t is, talán felcsillantak a szemek, de a fórum hátralévő részében minden rendszerbuktató álma szertefoszlott. Ugyanis arra kérdésre válaszolva, hogy a Momentum mit tud tenni a kormányváltás érdekében, Soproni Tamás Tölgyessy Péter politológust idézte, miszerint „a diktatúrák, a rezsimek nem úgy buknak meg, hogy lassan elfogynak a szavazóik, hanem úgy, hogy hirtelen összeomlanak.”

– Amikor Orbán Viktorról ki fog derülni valami, vagy amikor Rogán Antal és Lázár János cicaharca után az egyik fél elkezd szivárogtatni, belső harc veszi kezdetét, és a Fidesz össze fog omlani – jelentette ki. (Tölgyessy Pétert szeretik a momentumosok, és ez a szerelem kölcsönös, különben nem mondta volna róluk azt, hogy „a Momentum egy olyan innováció, aminek önmagában örülni kell.”)

– Mi a Momentum célja? Bejutni a parlamentbe vagy leváltani a kormányt? – hangzott a következő kérdés, amire Soproni Tamás határozottan válaszolt: „nem elég bejutni a parlamentbe vagy leváltani a Fideszt, a teljes politikai elitet kell leváltani”. Hozzátette, ez csak kitartó munkával fog sikerülni, amihez szükség lesz egy rendszeresen megjelenő szamizdat magazinra, amit minden településre eljuttatnak. Egy másik érdeklődő azt kérdezte, mit tesz a párt azért, hogy a jelenlegi „törvénytelen” választási rendszer megváltozzon, amire Soproni Tamás azt válaszolta, hogy arányosabb választási rendszer kell.

– Ez mind szép, de hogyan kívánják ezt elérni? – jött az újabb kérdés.

– Ha leváltjuk a kormányt és új választási rendszert hozunk.

– Ne haragudjon, ez komolytalan. Viszontlátásra! – szakította félbe az alelnököt a kérdező, majd felállt és távozott.

Csepelen a Momentum alelnöke maga ismerte el, program és elképzelés híján csak arra várnak, hogy a kormány magától megbukjon, és akkor talán az ölükbe hullik a hatalom. Ahogy láttuk, már a saját szimpatizánsaik sem hisznek nekik. Soha nem volt még ennyire egyértelmű, hogy az egész mozgalom egy üres lufi.