Mindez előre látható volt, meg is írtuk néhányszor: a Jobbik a választási kudarc után fel fog robbanni. Hiszen az április 8-i eredmény kudarc. Vona Gábor a győzelem ígéretével vette rá pártjának tagságát, hogy az, elveit megtagadva megengedje neki a néppártosodás ideológiailag teljesen cseppfolyós politikáját. A győzelem természetesen elmaradt, és a tagság most ott kóvályog az eszmei senkiföldjén, keresve valakit, aki visszavezeti a régi önmagához.


Fotó: MTI, illusztráció

Csakhogy másfél tucat ember bejutott a parlamentbe, fizetést kapnak, alkalmazottakat vehetnek fel, a párt sokmilliós támogatást kap, van iroda, van pénz, van fontosságtudat. A frakció és a pártapparátus Vona embereiből áll, a párt anyagi erőforrásai felett Vona emberei rendelkeznek. Ők nyilván abban érdekeltek, hogy minden maradjon úgy, ahogy van. 

Hogy a jobbikos választók mit akarnak, még nem tudjuk. Van azonban két figyelmeztető példánk. Eddig két jelentős magyar párttal esett meg, hogy a választók hirtelen elhagyták, még egy százalékot sem adtak nekik. Úgy tűnik, hogy a Vona-féle Jobbik is erre az útra lépett. Vonának tényleg sikerült elvennie a párt lelkét, de túl sok embernek túl sok pénze múlik azon, hogy a jelenlegi helyzetet fenntartsa – amivel elveszítik a saját jövőjüket.

Csakhogy a választók a lázadókat sem jutalmazzák. Ugyanabba a folyóba kétszer nem lehet belelépni, mert már nem ugyanaz a folyó – nem ugyanaz az ország, nem ugyanaz a politikai felállás. Ezért Toroczkai zászlóbontása sem ígér sok sikert, azt leszámítva, hogy a Vona-féle Jobbik eszmei ürességét még nyilvánvalóbbá teszi. A régi, radikális jobbikosokkal egyébként sem árt óvatosnak lenni. A mostanában mártírszerepben fellépő Novák Elődről például nem árt tudni, hogy az aljas rágalmakkal, uszításokkal és gyűlölködésekkel gátlástalanul élő, a polgári jobboldalt útszéli módon folyamatosan támadó Kurucinfó köréhez tartozott és tartozik. A Jobbik régi kemény magja nem az a társaság, akiknek polgári konzervatív ember szurkolhatna. 

A Jobbik mára nem csak a lelkét veszítette el, de a létjogosultságát is. Amit látunk, az a végjáték, még ha további négy évig tart is. Ismét beigazolódik a régi szabály: politikai bűnökért politikai büntetés jár, a bíróság pedig a választók sokasága. Amely időről időre a süllyesztőbe küldi azokat a pártokat, amelyek eszmei értelemben kiüresednek.