Pataki Ági producer, egykori modell a vendége D. Tóth Kriszta autós műsorának. Szóba jön a gyerekhiány is. 

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Azt mondja Pataki Ági: „Mindenki biztat minket arra, hogy szüljünk három gyereket, de valóban megvannak a feltételek három gyerek felneveléséhez? Persze, van, ahol megvannak, de a legtöbb családban nincsenek meg.”

Holott csak egyetlen lényeges feltétel van: akarnak-e gyereket? A szüleim a házasságuk első tíz évét egyszobás lakásban élték. Szó szerint egyszobásban, az a kicsi szoba volt az egész lakás, a konyha egy rezsó, folyó víz, vécé másik épületben. Ide született a bátyám, ide születtem én, ott éltünk hat éves koromig. És minden feltétel adva volt ahhoz, hogy megszülessünk és felnevelődjünk. Örültek a születésünknek és szerettek minket.

A jólét sajátos csapdát állít: nagyszerű lehetőségeket kínál arra, hogy jól érezzük magunkat. Egyre hatékonyabb módon újabb és újabb anyagi és önkényeztetési vágyakat kelt, és elérhetővé teszi e vágyak kielégítését, ha megfizetjük. Márpedig a gyerek költséges, ráadásul elvonja az időt a pénzkereséstől is, az önkényeztetéstől is. A szegénységben a gyerek miatt nem kell lemondani a gyarapodásról, hiszen annak gyerek nélkül sincs realitása. A jólétben viszont igen. A szegénységben a gyerekvállalásban nincs lemondás, a jólétben nagyon is van. 

Ez a fejlett világ új kihívása: megtanulni ezt a lemondást – cserében az egészében boldog életért. Mert az csak gyerekekkel lehetséges.