Idősebb Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke, az olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes labdarúgó szülőháza előtt tartott beszédében úgy fogalmazott: Lóránt Gyula az Aranycsapat minden győzelmének részese volt.

Hirdetés

„Egy olyan játékos, aki tehetsége révén minden poszton bevethető, de hátvédként a csapatkapitány, Puskás Ferenc egyfajta kősziklának, bástyának tartotta, akin ha nagy ritkán átjutott az ellenfél, akkor már baj lehetett” – fogalmazott Lomnici, aki hozzátette, Lóránt a játékával jelentősen hozzájárult az Aranycsapat világra szóló eredményeihez és ahhoz is, hogy akkoriban a magyar válogatottat a világ legjobb, legerősebb csapatai között tartották számon.

A testület elnöke felidézte, később a Bayern München és a PAOK edzőjeként is kiváló teljesítményt nyújtott, a halál is meccs közben, csapata egyik győztes gólja után, a kispadon érte.

Ágh Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője a koszorúzást követően arról szólt: Kőszeg nemcsak történelmi és épített örökségére, hanem híres szülöttére, Lóránt Gyulára is büszke, hiszen rajta keresztül a sporttörténelemnek is részesévé vált.

Korábban írtuk

Szavai szerint jól követhető annak a fejlődésnek a logikája, amely a történelmi kisvárosban az elmúlt évtizedben végbement, ezt folytatva, további sportcélú fejlesztéseknek is komoly szerepe lehet.

Básthy Béla (Fidesz), Kőszeg polgármestere elmondta: Lóránt nevét sporttelep, utca, sportegyesület és futballcsapat is őrzi Kőszegen, 2011 májusában pedig, a sportoló kérésének megfelelően, hamvai is hazatértek városába, ahol nagy tisztelet és büszkeség övezi az emlékét.

Szólt arról is, jövőre lesz Lóránt Gyula születésének századik évfordulója, amiről méltó módon szeretnének megemlékezni.