Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

– Lassan megtanuljuk, hogyan kell együtt élnünk az új koronavírussal. Ám a laikus nehezen tud különbséget tenni egy enyhe lefolyású Covid–19-fertőzés és az allergiás tünetek között.

– A felületes szemlélőnek valóban mutathatnak a tünetek némi hasonlóságot, ám a két tünetegyüttes mégis különböző panaszokat okoz. Az allergia legtöbbször a szem vagy a szájpadlás égő, viszkető érzésével jelentkezik be. A gyakori tüsszentés, az orrfolyás szintén jellemzően allergiás tünet, koronavírusos megbetegedésnél csak ritkán fordul elő. Igaz, az asztmás nehézlégzés a „gyakorlott” allergiásokat is elbizonytalaníthatja, hiszen nehezített légzés súlyosabb Covid-fertőzésnél is előfordulhat. Tudni kell azt is, hogy az allergiás állapot nem jár lázzal, ami nem mondható el a járványos megbetegedésről.

– Milyen további tünetek figyelmeztetnek rá, hogy nem a szokványos allergiánkkal kell megküzdenünk?

– A koronavírus-fertőzésnél gyakori, hogy láz, fejfájás, torokfájás, extrém fáradtság, izom- és ízületi fájdalom jelzi a megfertőződést; a beteg elveszíti az íz- és a szagérzékelését is. Szokásos tünet a száraz köhögés, de jelentkezhet hasmenés és erős mellkasi nyomás is. Ezek az allergiára nem jellemzőek.

Korábban írtuk

– A képet tovább bonyolítja a kezdődő nátha- és influenzaszezon. Hogy tudunk különbséget tenni a tünetek között?

– A náthának, bár sok kellemetlenséget okoz, nincsenek influenzához hasonló tünetei. De azt kell mondjam, a jól ismert influenza és a Covid–19 fertőzés által okozott panaszok valóban nagyon hasonlóak. Laikusként nem sok esélyünk van rá, hogy különbséget tudjunk tenni. A lázas állapot miatt azonban ilyen esetekben mindenképpen forduljunk orvoshoz, aki például egy Covid-teszt révén meg tudja állapítani, hogy a koronavírus melyik válfajától szenved a beteg.

– Ezek szerint az évi rendes influenzajárványért is valamelyik koronavírustörzs a felelős?

– A koronavírus összefoglaló elnevezés. Egyesek közülük jellemzően madarakat és emlősöket fertőznek meg, mások az embert is. Ezek közül hét humánkoronavírus-fajt már ismerünk. Ebből négy enyhe tüneteket, gyors lefolyású megbetegedést okoz. A másik három azonban veszélyes szövődményekkel járhat. A mostani járványt ezek egyike okozza. A pandémia kezdete óta sok tapasztalatra tettünk szert, ma már sokféle gyógyszer, terápiás eszköz rendelkezésre áll, hogy megelőzzük az esetleg végzetes szövődmények elhatalmasodását. Ennek ellenére jó, ha mindent megteszünk azért, hogy ne kapjuk meg a fertőzést.

– Távolságtartás, védőmaszk, gyakori kézmosás, a zsúfolt helyek kerülése?

– Ennél azért többet tehetünk. A jelen helyzetben a korábbiaknál is fontosabb, hogy megerősítsük immunrendszerünket, ez pedig egyáltalán nem lehetetlen feladat. Ne felejtsük el, hogy a vitaminkészítmények szedése esetén is fontos a rostokban, vitaminban gazdag táplálkozás. A zöldségekben és a gyümölcsökben található A-, B-, C- és E-vitamin, valamint más antioxidánsok jelentősen fokozzák szervezetünk ellenálló képességét. Ezek mellett érdemes gondoskodni a napi D-vitamin-pótlásról is. Igaz, ez kizárólag receptre kapható, ezért el kell látogatni háziorvosunkhoz.

– Jön az ősz, és magával hozza a rossz időt is. Ez sokakat visszariaszt a napi sétától, kocogástól, biciklizéstől, holott az immunerősítéshez hozzátartozik a testmozgás is.

– A valóban zord időjárás még messze van. Ellenálló képességünk felerősítéséhez pedig nagyon fontos a friss levegőn való mozgás. Attól sem kell megijedni, ha hűvös van, esetleg kicsit fúj a szél, vagy esik. Legyengíti a szervezetünket, az alkalmazkodóképességünket, ha minden, az időjárás változásával járó apró kellemetlenségtől óvjuk magunkat. Rendszeres mozgás nélkül pedig lényegesen védtelenebbek leszünk a fertőzésekkel szemben is.