Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Hirdetés

– Minden család igyekszik bensőségesen megélni advent és karácsony ünnepét. Orvosként van lehetőség az advent kínálta elcsendesedésre, a lelki megtisztulásra az ünnep előtt?

– A mi családunk halmozottan találkozik ezzel a nehézséggel, hiszen a lányommal mindketten a gyógyítást választottuk hivatásul. Sem adventben, sem karácsonykor nem akaszthatjuk szögre a diplománkat, mindketten dolgozunk december 23-ig. A férjem sincs könnyebb helyzetben gépészmérnökként, mert a december számára az év végi hajrát jelenti. Ennek ellenére arra ügyelünk, hogy megtartsuk az ünnepkörhöz tartozó rítusokat. Magunk készítjük az adventi koszorút, és minden gyertyagyújtáskor igyekszünk együtt lenni.

– A munkahelyi év végi hajrá senkinek nem könnyíti meg a készülődést, az ajándékok utáni vadászat, a bevásárlás és a sütés-főzés sok energiát és időt igénylő feladat. Ezen a helyzeten hogyan lehet úrrá lenni?

– Nálunk az ünnepi készülődésnek is bejáratott rendje van, szétosztjuk a feladatokat. Amit lehet, előre bevásárolunk, hogy ne maradjon minden az utolsó percre. Én törekszem arra is, hogy amit lehet, előkészítsek az ünnepi vacsorához, ebédhez. Erre többnyire este vagy éjszaka van időm.

Korábban írtuk

– Az utóbbi évtizedekben egymást váltották a karácsonyfadivatok is. A család követi az új trendeket, vagy ragaszkodik a hagyományaihoz?

– Mi e szempontból is konzervatívak vagyunk. A zöld fára piros és fehér díszeket aggatunk, mint minden évben a lányom születése óta. A régi díszekhez csak azok a horgolt angyalkák csatlakoztak, amelyeket egy nagyon kedves ismerősömtől kaptam évekkel ezelőtt.

– Gondolom, az ünnepi menü is hagyományos. Van helye az asztalon újdonságoknak is?

– Karácsony este nálunk hagyományosan rántott hal és ecetes krumplisaláta a főétel, utána Triple Sec likőrrel megbolondított, őszibarackbefőttből, körtéből, almából készült gyümölcssaláta a desszert, ami a nagymama kedvence volt. A második és harmadik ünnepen húsleves és töltött káposzta kerül az asztalra, az elmaradhatatlan hókiflivel és krémes sütemé­nyekkel.

– Hogy telik szenteste napja?

– Idén szerencsések vagyunk, a lányomnak sem kell ügyelnie a kórházban. Az utóbbi járványos években nem volt részünk ilyen örömben, hiszen Covid-osztályra volt beosztva, ami gyakorlatilag folyamatos ügyeletet jelentett. A szenteste délelőttjét, mint rendesen, a Vakok Batthyány László Katolikus Gyermekotthonában töltjük. Ajándékokat viszünk a gyerekeknek. A Fehér Anna Nővér Alapítvány tagjai megpróbálják pótolni a pótolhatatlan Fehér Anna nővért, ők szervezik meg az ünnepet. Erről soha nem mondunk le, úgy gondoljuk, az ünnep akkor igazán szép, ha másoknak is örömöt szerezhetünk.

– Hogy telik az este?

– Gondolom, úgy, mint a családok többségénél. Énekléssel, gyertyagyújtással, ajándékozással, ünnepi vacsorával. Mindennek igyekszünk megadni a módját, ünneplő ruhával, testben és lélekben megtisztulva. Erre ugyan ma már sokan nem figyelnek, de szerintem ez is hozzátartozik az ünnep méltóságához. Az este az éjféli szentmisével zárul. A hozzánk közeli makkosmáriai Angyalok királynéja-kegytemplomban ez mindig nagyon emelkedett és meghitt esemény. Kívánok minden olvasónknak hasonlóan szép és áldott karácsonyi ünneplést együtt a szeretteivel!