Fotó: Sjstudio6/Shutterstock.com
Hirdetés

A magyaroknak közel egy évtizedig nem kellett aggódniuk a rezsiszámla miatt, az idei télen azonban változik a helyzet. A kedvezményes gáz- és áramdíjak határhoz kötésének bejelentése után sokan kezdték el kutatni az elmúlt hetekben, miként tudnák a kormány által meghatározott átlag alatt tartani fogyasztásukat. Korábban írtunk arról, milyen házi praktikákkal lehet rásegíteni arra, hogy ne pörögjön olyan veszetten a villany- vagy a gázóra (2022/33.), ezúttal azt járjuk körbe, mit érdemes a tüzéptelepen, építőanyag-kereskedésben bevásárolni ahhoz, hogy házunk jól szigetelt és gazdaságosan fenntartható legyen. Mi az, amit magunk is elvégezhetünk, mihez kötelező szakembert hívni. Van egy rossz hírünk: az igazán hatékony megoldásokhoz a mostani anyagárak és munkadíjak mellett nagyon mélyen kell a zsebbe nyúlni. Azért találtunk olyan megoldásokat is, amelyekhez nem kell sokmilliós banki hitelért folyamodni.

A régi ablakoknak menniük kell

A rezsiszámlán a legtöbbet a szigeteléssel tudunk lefaragni. Új lakóingatlant ma már nem is lehet alapos szigetelés nélkül átadni, bőven vannak viszont Magyarországon olyan házak, amelyeknél ez kimaradt.

A laikus lakónak is feltűnik, ha az elaggott fakeretes ablak mellett állva érezhetően süvít be a hideg. Ezeket cserélni kell, ha a keret engedi, háromrétegű műanyag ablakokra. Egy jó minőségű, 150X150-es szobaablak ára 130 ezer forintnál kezdődik, de ha valaki arra vetemedne, hogy ennél nagyobb nyílászárót vegyen, akkor a határ a csillagos ég. Kisebb-nagyobb fürdőszoba-, konyha-, éléskamraablakokkal együtt egy családi ház esetében alsó hangon nyolc ablakra van szükség, ezek költsége pedig bőven meg fogja haladni az egymillió forintot. Ráadásul egy régebbi ház, mondjuk egy Kádár-kocka ablakméretei nem passzolnak a mai szabványméretekhez, vagyis méretre kell gyártatni az ablakot, vagy jókora kőművesmunkával átalakítani az ablaknyílást, hogy a barkácsáruházakban fellelhető tömeggyártott példányt lehessen beszerelni. Utóbbi esetben a töménytelen mennyiségű purhab mellé lehet Ytongot és gipszkartont is be kell szerezni. Ha akad ablakbeszerelésben jártas családtag vagy ismerős, ezt a munkát meg lehet oldani házon belül. Érdemes legalább négyfős csapatot összetrombitálni a művelethez, mert ha hozzá kell nyúlni a régi házaknál megszokott ablak fölötti betonáthidalókhoz, azt még két ember sem tudja megmozdítani. Ha szakembert kell hívni, az ablakonként legalább 80-90 ezret fog kérni, azaz kétmillióval nyugodtan lehet számolni, a művelet ugyanakkor elengedhetetlen a levegő ki- bejárásának megszüntetéséhez.

Fotó: Canetti/Shutterstock.com

Költséges, de muszáj szigetelni

Sokat lehet spórolni a homlokzati szigeteléssel is, csakhogy a polisztirol szigetelőanyagok már a koronavírus-járvány idején jelentősen megdrágultak, egy csomag EPS-lemez, amely másfél négyzetméterre elég, márkától függően 5-8000 forint között mozog. Mivel egy ház összes külső felületét be kell burkolni, ez több száz négyzetméternyi felületet jelent, így csak a szigetelőlemezekből összejön egy kétmilliós kiadás, ráadásul ezt még le is kell vakolni és festeni, mivel az időjárás gyorsan leamortizálja a méregdrága szigetelést. Noha a polisztiroltáblák felszerelése avatatlan szemnek egyszerű műveletnek tűnik, mégsem ajánljuk senkinek, hogy a szükséges ismeretek hiányában nekivágjon otthona szigetelésének. Azzal, ha elront valamit, nem csak a drága alapanyagot pazarolja, a silány munka azzal is járhat, hogy a hideg itt-ott beszökik a házba, aminek nyomán hőhíd és ehhez kapcsolódó penészedés alakul ki. Ráadásul egy hatvan-hetvenéves ház falán akár komoly javítási munkák is szükségesek, hogy stabilan álljon rajta a szigetelés.

Korábban írtuk

A födém szigetelésének fontosságáról korábban részletesen írtunk, ahogy arról is, hogy ezt kellő odafigyeléssel házilag is el lehet végezni. Ehhez jó választás lehet az üveg- vagy kőzetgyapot, a tekercsben árult építőanyagokból egy egység hat-nyolc négyzetméterre elég. A kőzetgyapot az olcsóbb megoldás, négyzetmétere 1600-2000 forint körül mozog, viszont akkora az érdeklődés iránta, hogy számos bolt, még egyes nagy barkácsáruházak is korlátozzák a megvásárlását, például azzal, hogy egy blokkon csak öt csomag szerepelhet, ami egy családi házra nem elegendő. Az üveggyapot ennél némileg drágább, 12-20 ezer forint között alakul egy csomag ára.

Fotó: urfin/Shutterstock.com

Profi kályhacső vagy langyos padló is segíthet

Ahogy ígértük, a végére összegyűjtöttünk néhány olyan megoldást, ami szerényebb ráfordítással is viszonylag gyorsan megvalósítható.

Ha a lábunk fázik, egy jól fűtött szobában sem érezzük komfortosan magunkat, ám ha van padlófűtés, máris beérjük alacsonyabb hőfokkal, és a gyerek is nyugodtan játszhat a földön. De mi van akkor, ha az építkezéskor elmulasztottuk kiépíteni az ehhez szükséges rendszert, vagy olyan házat vásároltunk, amelyben nincs? A padlót és az aljzatbetont persze fel lehet verni, de ez nem éppen pénztárcabarát. Erre a problémára kínál meglepően olcsó megoldást az elektromos infra padlófűtés. Ezt a rendszert utólag is lehet telepíteni, akár úgy, hogy felszedjük a már meglévő burkolatot, de akár rá is telepíthető. Mivel az infra fűtőfólia nem a levegőt melegíti, hanem a szoba berendezési tárgyait, eszközeit, falakat, kifejezetten rezsikímélő megoldás. Egy négyzetméternyi fűtőfilm ára nem haladja meg az 5000 forintot, és a tartozékai – termosztátok, a szilikon hőálló kábelek, XPS szigetelők sem dobják meg különösebben a költségeket.

Korábban megírtuk, hogy sokan készülnek most valamilyen formában fatüzelésre váltani. Egy kémény kiépítése nem olcsó mulatság, legalább 500 ezer forintot kell beleinvesztálni, azaz jó eséllyel drágább, mint maga a kályha. Viszont, ha biztonságosan üzemel a rendszer, akkor számos filléres megoldással lehet növelni a hatásfokát. Ilyen eszköz például a hődob, amely a füstcső bekötésénél használható utó-hőhasznosító elem, ami a kályhából távozó füstgáz magas hőmérsékletet hasznosítja. Egy ilyen hőfokozó kályhacsőelem már 15-20 ezer forintért megvásárolható, és segítséget sem kell kérni az összerakásához. Ugyanakkor a hődobot nem elég megvenni, tisztán is kell tartani, azaz akárcsak a kéményt, évente kétszer ki kell pucolni.

Vagy ami még egyszerűbb, egy fával fűtött kandallóhoz pár kattintással rendelhetünk egy hővel meghajtott ventilátort, amely energiafogyasztás nélkül segít a már meglévő, szabadon álló kandallóból vagy kályhából származó hő keringetésében, így a szoba sokkal hatékonyabban fűthető fel, és elég csupán a kályhán elhelyezni.