Hirdetés
Fotó: ShutterStock/Alliance Images

– Azt ma már mindenki tudja, hogy nem szabad mosatlan gyümölcsöt enni, mert bajt lehet belőle. Milyen más, bélrendszeri panaszokat okozó fertőzésforrásra gyanakodjunk, ha megtalál bennünket egy nyári hasmenés?

– A hasi fájdalom, hányinger, hányás, hasmenés hátterében sokféle megbetegedés állhat. Kiválthatja egy vakbélgyulladás, valamilyen parazita jelenléte és természetesen vírusos vagy bakteriális fertőzés is. A nyári melegben érdemes a két utóbbira gondolnunk először. Ám tudni kell, hogy az ilyen típusú fertőzések ellen sokat tehetünk mi magunk is, ha betartjuk a higiéniai szabályokat.

– Étkezés előtt mindig mossunk kezet?

– Feltétlenül. De akkor is, amikor sütni, főzni kezdünk. El se hinnék az emberek, mennyi kórokozót hordunk a kezeinken, különösen nyáron. De az sem mindegy, milyen vízben mosunk kezet, különösen utazás közben. Az Európa-szerte megtalálható ivókutakból akár egy adag jól fejlett kólibaktériumot is magunkhoz vehetünk. Ugyanígy ügyelni kell arra is, nehogy az utcai árusnál megvásárolt gyümölcsöt, zöldséget fertőzött vízzel mossuk le.

– Nyaranta sokan pihennek különböző strandokon, termálvizes fürdőkben. Veszélyforrásként tekintsünk embertársainkra?

– Ezt azért nem merném kijelenteni. De tény, hogy azok a meleg vizes medencék, jakuzzik, amelyeket nem kellőképpen fertőtlenítenek a szolgáltatók, egész baktériumtenyészettel várják a vendégeket. Sajnos ma még nem mindenki hajlandó lezuhanyozni e medencék használata előtt. Előfordul az is, hogy egy-egy fertőzésen átesett fürdőző nem tartja be a türelmi időt, nem gondol arra, hogy esetleg még hordozza a panaszokat okozó baktériumokat.

– A nyár a pihenés ideje a háziasszonyoknak is. Sokan utcai gíroszostól szerzik be az ebédet, vacsorát. Ezek az ételek nem veszélyesek nyári melegben?

– Azt tanácsolom, hogy legyünk óvatosak minden utcai árus által kínált élelemmel. Komoly fertőzést is összeszedhetünk, ha nem eléggé átsült, vagy éppen fertőzött a hús. Ugyanígy őrizkedjünk a manapság divatos szuvidált élelmiszerektől. Az alacsony hőfokon főzött fogások esetében nem pusztulnak el a kórokozók, inkább szaporodásnak indulnak. Az így beszerzett szalmonella akár hat hétre is programot csinál az egész családnak.

– Ilyenkor a konyha is lehet veszélyforrás, ha valaki a téli rutin szerint lát neki a főzésnek. Mit tanácsolna az amatőr séfeknek?

– A konyhai higiénia a nyers élelmiszerek tárolásánál kezdődik. Semmiképpen ne tartsunk nyers húst a zöldséggel, gyümölccsel együtt. Zárt üvegedényben, elkülönítve tegyük be a hűtőszekrénybe. Talán mondani sem kell, hogy minden nyers élelmiszert alaposan mossunk meg feldolgozás vagy fogyasztás előtt. Hasonlóképpen fokozottan ügyeljünk az eszközeink tisztaságára is. A vágódeszka fertőtlenítését se mulasszuk el. Már nagyanyáink is tudták, hogy a mostanihoz hasonló hőségben kerülni kell a tojásos, tejszínes ételek fogyasztását. Ezek akár néhány tíz perc alatt egész szalmonellateleppé válhatnak. A hal szintén a gyorsan romló élelmiszerek közé tartozik. Jó tudni azt is, hogy a forralás, magas hőfokon való sütés általában elpusztítja a kórokozókat. Ezeket a módszereket válasszuk.

Korábban írtuk

– Mit tegyünk, ha mégis megtörténik a baj, és oda kell láncolni magunkat a kis helyiségben lévő fajanszhoz?

– A nyári bélfertőzések zöme néhány nap alatt elmúlik, bár addig kellemetlen tünetekkel járnak. Ilyenkor mindenképpen gondoskodni kell a folyadékpótlásról, hogy megelőzzük a kiszáradást. Ám ha a hasmenés, hányás nem csillapul több napon át, esetleg magas láz, hasi görcsök kísérik, vagy véres széklet jelentkezik, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.