Hirdetés

A legtöbb szülő megtapasztalta már azt az idegőrlő szorongást, amit gyermeke lázas betegsége, hirtelen előtörő szűnni nem akaró fájdalma vagy éppen játszótéren szerzett „harci sebesülése” okán érez. Előbb-utóbb kétségkívül felteszi magának a kérdést: elinduljon-e akár hétvégén éjszaka is az ügyeletre? Képes lesz-e csillapítani a lehető leghamarabb a hőemelkedést? Be tudja-e szakszerűen kötözni a vérző sebet, vagy bízza inkább szakemberre az ellátást? A kérdések magabiztos megválaszolásához alapvető egészségügyi ismeretekre van szükség…

Fő tevékenységei mellett ezért is tartja fontos feladatának a lakosság felvilágosítását a Semmelweis Egyetem (SE) mint Magyarország és a közép-európai régió vezető orvos-egészségügyi felsőoktatási intézménye. Az egyetem gyermekorvosai és kommunikációs szakemberei a közelmúltban digitális lakossági felületet fejlesztettek ki, amely ingyenesen letölthető az AppStore-ból és a Play Áruházból, de a http://help.semmelweis.hu címen is megtalálható.

– Az egészségünkkel kapcsolatos megfelelő információ életet menthet – nyilatkozta korábban Kovács Eszter, a Help program ötletgazdája, az egyetem kommunikációs igazgatóhelyettese. Mint mondta, az applikáció az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által érvényesített megbízható rendszer, amelyet másfél év tervezés és fejlesztés után hat hónapon keresztül teszteltek az intézmény orvosai, jogászai és kisgyermekes kollégái. Kovács Eszter arra is felhívta a figyelmet, hogy az eszköz nem helyettesíti az orvos-beteg találkozást, nem ad diagnózist sem, de megmutatja az egyes betegségekkel való tünetegyezés mértékét, és segít a szülőknek eldönteni, mikor induljanak el az ügyeletre, kórházba.

Dr. Krivácsy Péter, a Semmelweis Help orvosszakmai vezetője, a Gyermekgyógyászati Klinika sürgősségi osztályának vezetője kiemelte, hogy a fejlesztés a 18 év alattiak főként heveny tüneteinek ellenőrzésére használható. A weboldalon található tudástár ábécérendben sorolja fel a gyermekekre jellemző betegségeket, leírásukkal, kezelésükkel és a tünetenyhítési tanácsokkal kiegészítve. A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavartól (ADHD) az enyhe áramütésen át a vérszegénységig 220 betegség lajstromát olvashatjuk a Tudástárban.

Korábban írtuk

Az applikáció kezelése nagyon egyszerű. A beteg életkorának és nemének megadása után a rendszer úgynevezett tünetellenőrzést végez, vagyis a különböző szimptómákra kérdez rá. Hasfájás esetén például tízes skálán kell meghatározni az észlelt fájdalom erősségét, majd az aktuális állapotra vonatkozó további konkrét kérdések megválaszolása után az applikáció – a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával – értékelést végez, és azonnali tanácsot nyújt. Javaslatot tesz a fájdalom csillapításának módjára, a szóba jöhető gyógyszerek adagolásának rendjére, meghatározza a vény nélkül használható készítmények körét, de szükség esetén abban is segít, mely tünetek együttes jelentkezésekor ajánlott orvossal konzultálni, illetve felkeresni a sürgősségi ügyeletet.

A szakemberek a szoftver higgadt és körültekintő alkalmazását javasolják mindenkinek! A tervek szerint a jövőben a felnőtt korosztálynak szóló további fejlesztésekkel bővül majd az elektronikus felület.