Fotó: ShutterStock/Gorodenkoff
Hirdetés

Évtizedek óta tudjuk, hogy érdemes a világításhoz energiatakarékos fényforrást választani, hiszen ezzel a pénztárcánkat kímélhetjük, főleg a tél közeledtével, amikor egyre hosszabbra nyúlnak az éjszakák, és már késő délután lámpát kell kapcsolni. A hagyományos izzó ugyanis energiatakarékossági szempontból igen rosszul teljesít, mivel a működése során felvett energia nagy részét, csaknem 90 százalékát hőtermelésre fordítja, így az elfogyasztott energiának csupán 10 százalékából lesz fény.

– Az épületek energiafogyasztásának egyik legnagyobb részét a világítás teszi ki. Ez jelentős hatással lehet az üzemeltetési költségekre és ezáltal az épület üzemeltetőjének anyagi helyzetére. Ugyanakkor nagyobb horderejű következményei is vannak. A Nemzetközi Energiaügynökség kutatása szerint az épített környezet energiaigénye 2050-ig 50 százalékkal fog növekedni, hacsak nem teszünk konkrét lépéseket a hatékonyság javítása érdekében – mondta a Demokratának Nagy Magdolna intelligensépület-szakértő, a Hello Future alapítója.

Szerinte korábban ez leginkább az elavult izzók LED-esre cserélését jelentette. Ma már ennél komplexebb megoldások is vannak, az intelligens világítási rendszerek nagyszerű lehetőséget kínálnak az energiaigény csökkentésére és a gazdasági célú épületek környezeti hatásainak minimalizálására. Van azonban egy másik nyomós ok is az intelligens épületvilágítási rendszer telepítésére: a használó élménye.

Egészség és biztonság

Bár a legtöbb épülettulajdonos költségmegtakarítás céljából telepít intelligens épületvilágítási rendszert, ez a technika lehetővé teszi azt is, hogy biztonságosabb, egészségesebb és kényelmesebb tereket hozzanak létre, mutat rá a módszer előnyeire Nagy Magdolna. Az intelligens világítási rendszerek ugyanis érzékelőket és fejlett analitikát használnak az optimális világítási szint automatikus beállításához az egyén igényei, a kihasználtság, a természetes fény mennyisége és egyéb tényezők alapján. Ez nemcsak rendkívül praktikus és kényelmes, de a használók egészségére is hatással van.

– Bármilyen vizuális kényelmetlenséget okozó látási körülmény valószínűleg szemfáradtsághoz vezet, ami fejfájást, koncentrációs problémákat és homályos látást okozhat. A napszakkal szinkronban nem lévő világítás (erős fény az éjszaka közepén, gyenge a nap közepén) megzavarhatja a cirkadián ritmust. Ami pedig számos egészségi komplikációval jár, beleértve az alvászavarokat, hangulatzavarokat, anyagcserezavarokat, gyenge immunműködést és még a rákot is – húzza alá a lényeget a szakértő, rámutatva arra is, a rossz fényviszonyok biztonsági kockázatokhoz, balesetekhez is vezethetnek.

Nagy Magdolna

Az intelligens rendszerek segítenek, hogy a világítás megfeleljen a környezetnek, reagáljon a használók változó igényeire, és ne veszélyeztesse az egészséget.

Spórolni jó

A Hello Future alapítója ugyanakkor azt sem rejti véka alá, hogy az intelligens épületvilágítási rendszer lehetőséget kínál az energiatakarékosságra és a költségek csökkentésére is.

– Mivel a legtöbb modern fényforrás energiatakarékos, már a kezdetektől számolhatunk némi spórolással. A tényleges, tartós megtakarítás mértéke viszont függ a használat gyakoriságától és az energiaköltségek változásától. Általában az okosrendszerek megfelelő beállításával és hatékony használatával sokat takaríthatunk meg – mondja Nagy Magdolna, hozzátéve, az ilyen beruházások általában hosszabb távon térülnek meg, többnyire néhány év alatt, attól függően, hogy mekkora az eredeti beruházás és az elért energiamegtakarítás.

Ez azonban számos egyéni tényezőtől függ, így érdemes konkrét szakértői tanácsokat kérni az adott otthonra vonatkozóan. A szakértő szerint egy családi házra vagy lakásra méretezett intelligens világítási rendszer általában több elemből áll, és a telepítés során nem árt figyelembe venni a következőket: csak ott és akkor legyen világítás, ahol az tényleg szükséges. Ezt az alábbiak segítségével érhetjük el: okoseszközök, amelyek lehetnek okos­izzók, intelligens LED-csíkok vagy különféle intelligens lámpatestek, amelyek képesek a fényerő és a szín, ezáltal hangulatvilágítások beállítására, valamint távvezérelhetők, kül- és beltéren egyaránt. Okoskapcsolók és érzékelők, amelyek lehetővé teszik a vezeték nélküli irányítást és a távoli hozzáférést a világítási rendszerhez. Az érzékelők segítségével pedig a mozgásérzékelés-alapú automatikus be- és kikapcsolást. Az okosvilágítással nem mellesleg csökken a kapcsolók száma a lakásban. Végül, de nem utolsósorban az okos otthoni irányító rendszer, amely lehetővé teszi a központi vezérlést és az otthoni automatizációt, például a programozott időzítést, a hangvezérlést vagy az okostelefonos alkalmazások segítségével történő távoli vezérlést.

Mennyibe kerül?

Amennyiben csak egy-egy lámpát vagy izzót cserélünk ki, úgy már néhány ezer forintból is el lehet kezdeni a felújítást, állítja a szakértő.

Korábban írtuk

– Egy komplex okosrendszer ára függ a méretétől, a választott márkától és az extra funkcióktól. Általában egy átlagos otthon esetében a telepítés néhány százezer forint körül kezdődhet, és elérheti akár a milliós nagyságrendet is attól függően, mennyire bonyolult és mennyire széles körű a kívánt rendszer – magyarázza Nagy Magdolna. Egy ilyen volumenű beruházás előtt érdemes átgondolni az igényeket és konzultálni egy szakértővel a legmegfelelőbb megoldás kiválasztásához. A telepítés során fontos figyelembe venni az otthoni elektromos hálózatot, a biztonságos és hatékony telepítés érdekében pedig mindenképpen tapasztalt és szakképzett szakembert ajánlott be­vonni.