Fotó: MarjanCermelj/Shutterstock.com
Hirdetés

– Manapság sokan köhögnek, tüsszögnek, a torkukat fájlalják. Ám jelentkeznek az első allergiás tünetek is. Szaladjunk orvoshoz, döntse el ő, mi okozza a tüneteinket?

– Még valóban itt vannak körülöttünk a náthát, esetleg más felső légúti fertőzéseket okozó vírusok és baktériumok. Ezek most rendszerint nem magas lázzal járó megbetegedéseket váltanak ki, így tényleg nem egyszerű eldönteni, hogy valamilyen fertőzést kaptunk-e el, vagy csak az allergia jelentkezik.

– Ismét felütötte a fejét a Covid is. Újra tartanunk kell a járvány beindulásától?

– A SARS-CoV-2 vírus szerencsére mára eléggé legyengült. Nagyon enyhe tüneteket okoz, sokan úgy esnek át rajta, hogy észre sem veszik. Ebben nyilvánvalóan szerepe van annak, hogy elég magas az átoltottság, a kórokozó fertőzőképessége is jelentősen csökkent, és már nem jár extrém tünetekkel a megbetegedés sem.

Korábban írtuk

– Vagyis előfordulhat, hogy a panaszok nem adnak eligazítást arról, voltaképpen mi a bajunk?

– Akár ez is megeshet. Azt azonban jó tudni, hogy a felső légúti fertőzések idén is általában torokfájással, hurutos köhögéssel, nehezen oldódó orrváladékkal járnak. Nem ritka, hogy a beteg levertséget tapasztal, végtagjaiban ólmos fáradtságot érez. Ilyen esetekben érdemes bevetni az orrcseppeket és a nyákoldókat, valamint a forró citromos teát. Felgyorsítja a betegség lefolyását a pihenés, az ágynyugalom. Ezek a megbetegedések általában nem igényelnek antibiotikumos kezelést, csak ha felszökik a láz. Erről azonban már tájékoztatni kell a beteg kezelőorvosát, neki kell döntenie arról, milyen gyógyszeres kezelést lát indokoltnak. Azt semmiféleképpen nem ajánlom, hogy bekapjon valaki néhány tavalyról megmaradt antibiotikum-tablettát. Nem ajánlott tanácsot vagy orvosságot kérni a szomszédtól sem. Rendszerint a kéz alatt beszerzett javallatok nem tüntetik el a panaszokat, de esetleg komoly következményekkel járhat, ha megfogadjuk őket.

– A gyakorló allergiások általában felkészülve várják a tavaszi pollenrohamokat. Ám sokan először érzik meg a mogyoró- és mandulabokrok pollenjeinek a támadását. Ők hogyan ismerhetik fel az allergiát?

– A pollenallergia valóban évről évre többeknek okoz panaszokat. Különösen a mostanihoz hasonló száraz időszakban, amikor a virágzó fák és bokrok szinte ontják magukból a virágport, amelynek szemcséin megtapadnak a levegőben keringő mikroszennyeződések. Ez olyanoknak is okozhat tüneteket, akik korábban nem tudták magukat allergiásnak. Az is szaporíthatja az ilyen eseteket, hogy tél végére legyengül a szervezetünk, a szokásosnál fáradtabbak vagyunk, és kimerültek a vitaminraktáraink. Ilyenkor jobban ki vagyunk téve a külső behatásoknak. A kezdő allergiásoknál általában torokkaparással, szem- és orrviszketéssel jelentkezik a baj. Gyakran száraz köhécseléssel egészülnek ki a tünetek. Szerencsére nem vagyunk tehetetlenek e panaszokkal szemben. Sokféle szájon át bevehető készítmény, többfajta orr- és szemcsepp könnyítheti meg az életünket ilyenkor is. Érdemes azonban orvoshoz fordulni, és nem a reklámokból tájékozódni, mielőtt kiválasztunk egy-egy patikaszert. A megfelelő gyógyszer gyorsan enyhíti a tüneteket. A háziorvos, aki jól ismeri a betegét, könnyebben talál megoldást erre a kellemetlenségre. És persze enyhülhetnek az allergiások panaszai akkor is, ha végre megérkezik egy kiadós eső, amely kimossa a polleneket a levegőből. Ezt azonban a manapság megszokott aszályos időszakokban nem érdemes megvárni.