Hirdetés

Varga Mihály hangsúlyozta: Magyarország 2019-ben a legnagyobb növekedést mutatta fel az Európai Unióban, s bár a trendet a koronavírus-járvány és az azt követő időszak megszakította, a gazdaság egészséges szerkezetének, az energiaárak világpiaci csökkenésének köszönhetően „újra növekedési pályára álltunk”, „a növekedési kilátásaink újra élre léptethetnek bennünket”.

Az Európai Bizottság a héten kiadott őszi gazdasági prognózisában azt jelzi: Magyarország a növekedést tekintve 2024-ben az uniós országok első harmadában lesz, 2025-ben pedig a magyar gazdaság teljesíthet a legjobban az unióban – közölte.

A pénzügyminiszter utalt rá, a 2008-as gazdasági válság idején a magyarországi baloldal „elsőként szaladt a Nemzetközi Valutaalaphoz, a Világbankhoz, a brüsszeli távszakértőkhöz” mentőövet kérni.

A munkanélküliség 10 százalék feletti volt, „egy ország ült a svájci frankos devizahitelekben”, közben a baloldal elvett egy havi bért a közszféra dolgozóitól, egy havi nyugdíjat a szépkorúaktól – emlékeztetett.

Hozzátette, hogy az Orbán-kormányt csődhelyzet várta 2010-ben, és mivel az az út, amit talált, vagy amit Brüsszel kínált, nem vezetett volna sehova, csak a megszorítások folytatásához, a lemaradáshoz, a gazdasági versenyképesség reményének elvesztéséhez, inkább újat építettek.

Utat építettek a munka világához: aki akar és tud dolgozni, ma talál magának munkát Magyarországon – jelentette ki. Hozzáfűzte: 1 millió új munkahely jött létre, 3,7 millióról 4,1 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma, 12-ről 4 százalékra csökkent a munkanélküliség, „jóformán teljes a foglalkoztatottság”.

Varga Mihály kiemelte, átalakították a gazdaság szerkezetét, a hazai és külföldi tulajdoni arányokat, „visszatértek a növekedési bajnokok közé”.

Úgy vélte: utat építettek az adórendszer átalakításával, az adóterhek csökkentésével a népesedési trend megfordításához, a gyermekvállaláshoz is.

Hiába támadta a baloldal, a gyermekek után járó adókedvezmény bizonyított, a családi adókedvezményt évente egymillió ember veszi igénybe, ez 940 ezer családot jelent, és a KSH számítása szerint a 2011-es népszámlálás óta az adókedvezménynek köszönhetően 160 ezer gyermekkel több született Magyarországon – mondta.

Varga Mihály hangoztatta, „ez még nem elég a demográfiai tendencia megfordításához, de innen tovább lehet lépni”.

A pénzügyminiszter kitért arra is, hogy az unióban Magyarország érte el a legnagyobb gazdaságfehérítést és a legnagyobb arányú adócsökkentést, az új adórendszer utat épített az édesanyák megbecsüléséhez, támogatásához, 55 ezer négygyerekes anya élete végéig semmilyen adót sem fizet, de a 30 év alatti anyák adókedvezményét is 12 ezren veszik már igénybe.

„Felépítettük a világ legerősebb családtámogatási rendszerét” – közölte.

Varga Mihály a tao-rendszerről elmondta, hogy 12 évvel ezelőtti indulása óta 1260 milliárd forint áramlott a sportba, és állítható, hogy a csapatsportágak erősödése, eredményei mögött ott van az ösztönző, segítő adórendszer és támogatáspolitika is.

Magyarország a filmipar kedvelt forgatási helyszínévé vált, ez is része a több lábon állás gazdaságpolitikájának – jegyezte meg.

Korábban írtuk

A pénzügyminiszter az államadósságról azt mondta, hogy azt a pandémia kezdetéig 80 százalékról 65 százalékra csökkentették, és a járvány óta ismét zsugorodik, „jelenleg mintegy 10 százalékkal állunk jobban, mint az uniós átlag”.

Ennél is fontosabb talán, hogy utat építettek az adósság más szerkezetéhez: a devizahányadot megfelezték, a magyar családok részarányát 3 százalékról 20 százalékra emelték, így az államadósság kamatainak 80 százaléka az országon belül marad – fűzte hozzá.

Jelezte, még idén elindítják azt a programot, amellyel állampolgári jogon biztosítanak kincstári értékpapírszámlát, és mindenki tetszőlegesen, bármikor vásárolhat állampapírt.

Varga Mihály az eredmények között említette, hogy „a brüsszeli szankciók okozta energiaválság kellős közepén” visszaépítették a baloldal által békeidőben elvett 13. havi nyugdíjat, visszavásárolták a baloldal által eladott szolgáltatókat, létrehozták a rezsivédelmet, ma Magyarország rendelkezik a legnagyobb gáztartalékkal az unióban és fejleszti a peremkapacitást.

„Beruházási rátánkkal évek óta az elsők vagyunk az unióban, nem véletlen, hogy a gazdaságok összetettségét mérő világranglistán Magyarország a 9. helyen áll”, ami nemcsak azt mutatja, hogy a magyar gazdaság a jövedelmi szintjéhez képest sokkal összetettebb gazdasági szerkezete van, hanem sokkal erősebb, képes gyorsan alkalmazkodni a környező világ változásaihoz – közölte.

Hangoztatta: mindezt úgy, hogy Brüsszel évek óta visszatartja „a nekünk járó forrásokat”, jelenleg mintegy ezer milliárd forintnyi uniós programot a magyar költségvetés, azaz a magyar adófizető hitelez Brüsszel helyett, ráadásul a magyar határvédelemre az ország eddig 650 milliárd forintot költött.

Varga Mihály a jövő évi európai parlamenti választásokról azt mondta, a „baloldal sohasem hagyja ki a lehetőségeket, mindig sikeres a rombolásban, Magyarországnak nem szabad letérnie az elmúlt évtizedben felépített útról”.

„Európa a nemzetállamok kontinense, csak erős, szuverén államok szövetségeként nyerheti vissza az erejét” – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.