Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet
Varga Mihály pénzügyminiszter és svéd hivatali partnere, Mikael Damberg az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának, az Ecofinnek a luxembourgi ülésén 2022. október 4-én
Hirdetés

A miniszter az uniós tagállamok pénzügyminiszterei találkozójának szünetében adott sajtótájékoztatóján elmondta: a szankciók a tervezettel épp ellenkező hatást váltottak ki, Oroszország rekordmértékű bevételekhez jut.

„Nem az történt, hogy a háború finanszírozási forrásai elapadtak. A rekordmértékű bevételek inkább elősegítik a háborúhoz való pénzügyi hozzájárulást. Eközben a szankciók miatt keletkező felár egyre több uniós tagországban nehezíti meg az emberek életét, megélhetési válságot okoz, sokaknak az alapvető energiaköltségek kifizetése is problémát jelent” – taglalta a pénzügyminiszter.

A Pénzügyminisztérium (PM) keddi közleménye szerint a miniszter hangsúlyozta: a szankciós politikának akkor van értelme, ha az agresszornak fáj jobban, és segít véget vetni a háborúnak, ezért a jelenlegi szankciós politikáról kijelenthető, hogy nem vált be.

A szankciók nem érték el eredeti céljukat, elhúzódó háborút és minden korábbinál magasabb bevételt hoztak Oroszországnak – jelentette ki Varga Mihály. Azt mondta: a magyar kormány nem támogatja olyan további szankciók bevezetését, amelyek veszélyt jelentenek Magyarország energiaellátására, nagyobb gazdasági károkat okoznak az uniós gazdaságnak, mint Oroszországnak, valamint eltörölnék a kőolajimportra vonatkozó magyar mentességet.

A tárcavezető kifejtette: az uniós pénzügyminiszterek ismét tárgyaltak az eredeti RePowerEU-t módosító cseh javaslatról. Ezzel kapcsolatban Varga Mihály emlékeztetett: Magyarország egyetért azzal, hogy a tagországoknak segítséget kell nyújtani az orosz fosszilis energiától való függőség csökkentéséhez. A bizottság által benyújtott javaslatot azonban Magyarország nem támogatta, mert a források szétosztásánál nem vették figyelembe, hogy mely tagországnak mekkora terhet jelent az orosz fosszilis energiától való függőség csökkentése.

A pénzügyminiszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a REPowerEU fenntarthatóbb energia elérését célzó közös uniós stratégia kérdésében a pénzügyminiszteri tanácson, Magyarország olyan módosítást fogadtatott el, amit minden tagország támogatott, így ezáltal a magyar források felhasználása kedvezőbbé válik. Több milliárd euró elosztásáról van szó, így az EU-nak figyelembe kellett venni azt, hogy a kelet-közép-európai tagállamok nagyobb mértékben függnek az orosz energiahordozóktól – tette hozzá.

Varga Mihály a közlemény szerint felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország számos olyan anyagi terhet visel, amelyet más tagország nem, és ezek a kihívások az orosz-ukrán háború árnyékában is erősödő problémát jelentenek. Az illegális migráció problémája egyre súlyosabb, a hétfői magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozó is hangot adott a kérdés fontosságának. A magyar határvédelmi kiadások már meghaladták a 600 milliárd forintot, az uniós hozzájárulás mértéke nem éri el a 2 százalékot, ezért szorgalmazzuk, hogy az Európai Unió vállaljon nagyobb részt a terhekből – tette hozzá a tárcavezető.

Korábban írtuk