Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Hirdetés

A jegybank elnöke kiemelte: az MNB számításai szerint 2021-re elérjük, hogy teljesen eltűnik a magyar nettó külső adósság, Magyarország az elmúlt években a legsebezhetőbb országok közül átkerült a kevésbé sebezhető országok közé. Ennek ellenére komoly kihívások, 12 plusz 1 veszély fenyegeti az európai gazdasági fejlődést, ezzel együtt a magyar felzárkózási folyamatot – jelezte.

Matolcsy György kiemelte: egy új pénzrendszer felé haladunk, az információ és energia lehet az új pénzvilág alapja, „az adat az új arany”. A veszélyek között említette, hogy egyebek között a hard Brexit fenyegető hatása még nem múlt el, a német gazdaság lassul és számos gonddal küzd, az amerikai-kereskedelmi háború kiterjedhet új területekre, ez komolyan befolyásolhatja a magyar felzárkózást.

A magyar gazdaságnak 4 területen kell előrelépnie: az MNB által javasolt versenyképességi fordulat 330 pontját végre kell hajtani, emellett általános konjunktúra javító intézkedésekre is szükség lehet. Mivel egyes iparágak is bajba kerülhetnek, célzott iparág erősítő lépések is kellenek, a munkaerőpiaci feltételek fenntartása mellett – emelte ki Matolcsy György.