A Központi Statisztikai Hivatal első becslése szerint a bővülés éves összevetésben 14,4, naptárhatástól megtisztítva 9,3 százalékos. A szektor már tavaly felülmúlta a járványhelyzet előtti csúcsát, idén nyár végén az alágak többségében javította mutatóit az egy évvel korábbiakhoz képest. A bizonytalan kilátások miatt a kormány vissza nem térítendő támogatással segíti a munkahelyek megtartását az energiaintenzív feldolgozóipari kis- és középvállalkozásoknál – írták.

Hirdetés

2022 első nyolc hónapjában a megelőző esztendő azonos időszakához képest 6,1 százalékkal javult a hazai ipari teljesítmény. Éves összevetésben 2021 novembere, havi alapon idén május óta folyamatosan, többnyire az uniós átlag feletti mértékben bővül az ágazat.

Az ipari termelés tavaly elérte a koronavírus előtti szintjét, megdöntve korábbi rekordját. 2021 januárjához viszonyítva idén augusztusra 7,7 százalékkal teljesített jobban a szektor. Az ellátási láncok megszakadása, az alkatrészhiány miatt átmenetileg gyengébb mutatókat produkáló járműipar több hónapja ismét növekedést mutat – állapította meg a TIM.

Kutnyánszky Zsolt iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár a közleményben elmondta: „Nehéz időszak következik, az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság komoly próbatétel elé állítják az európai cégeket. A káros hatásoknak leginkább kitett feldolgozóipari kis- és középvállalkozások talpon maradását célzott programmal segítjük. A kormány kész átvállalni energiaköltségeik negyedik negyedéves növekményének felét, az áram és gáz mellett a távhő esetében is, továbbá vissza nem térítendő támogatást kínál az energiahatékonysági beruházásaikhoz felvett hitel önrészének kiegészítésére. A munkahelyek megőrzésén túl így a lehetőség a rezsiterhek tartós mérséklését, a hazai ellátásbiztonság javítását is szolgálja.”

A program részletei az energiatamogatas2022.hu oldalon olvashatók.

Korábban írtuk