A bevont források teljes összege így jelenlegi árfolyamon mintegy 800 milliárd eurót fog kitenni, amelynek visszafizetése a testület számításai alapján 2058-ig tartana.

Hirdetés

Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a bizottság finanszírozási startégiája nemcsak a társadalmi-gazdasági fellendülést szolgálja, hanem a források bevonása révén a zöld, digitális és ellenállóbb növekedést is. 

A stratégia keretében a testület különböző finanszírozási eszközök és technikák segítségével, az uniós tagállamok számára a legkedvezőbb feltételek mellett mozgósíthatja a szükséges forrásokat – írja a bizottság sajtóközleménye. A stratégia megvalósítása érdekében a bizottság elsődleges kereskedői hálózatot hoz létre, amely segíti az aukciók és a konzorciális hitelfelvételi műveletek hatékony végrehajtását, támogatja a másodlagos piacok likviditását, és biztosítja az uniós adósságpapírok kelendőségét a lehető legszélesebb befektetői körben. Emellett, a piacok átlátható tájékoztatása  érdekében a forrásbevonások megkezdése előtt határozatot fogad el, és közzéteszi a finanszírozási tervhez kapcsolódó információkat.

A költségvetési biztos felszólította az uniós tagállamokat, hogy minél előbb vegyék át nemzeti jogrendjeikbe a tagországok kormányait tömörítő Tanács tavaly december közepén hozott határozatát, amely az EU-s költségvetés bevételi oldaláról, az úgynevezett saját források ügyéről rendelkezik. A határozat tagállami ratifikálása hatalmazza fel a bizottságot a szükséges források bevonásának elkezdésére.

Korábban írtuk