Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

Sehol nincs az országban annyi csőkígyó, mint a Mol Dunai finomítójában, ahová rendben és megfelelő mennyiségben érkezik a Barátság vezetéken keresztül a kőolaj. Magyarország számára létkérdés, hogy ne legyen fennakadás a szállításban, hiszen kőolaj szükségleteinek 65 százalékát Oroszországból fedezi.

Vagyis, ha ez a nagyon fontos energiahordozó bekerülne az Oroszország elleni újabb szankciós csomagba, mint, ahogy ezt az Európai Bizottság javasolja, akkor annak beláthatatlan következményei lennének.

„Ez a javaslat így ebben a formájában felér egy a magyar gazdaságra ledobott atombombával.”

Ezt a miniszterelnök mondta pénteken a Kossuth rádióban. Orbán Viktor arról beszélt, mivel a Százhalombattán lévő finomítót az orosz nyersanyag feldolgozására tervezték, ezért más, az oroszétól eltérő kőolaj feldolgozása érdekében át kellene alakítani, amihez legalább öt év kellene és ami több százmilliárd forintba kerülne.

„Miután átalakítottuk a finomítóinkat, vagy finomítóinkat, utána jön az a kérdés, hogy mennyibe fog kerülni az újonnan érkező, most már másképpen finomított olaj? Most az azt jelentené a Bizottság javaslata szerint, hogy holnap reggel 700 forint a benzin és 800 forint a gázolaj. Ezért mondom, hogy az ipari termelőüzemekről nem is beszélve – amelynek a része tönkre megy, bezár, munkanélküliség van – ez egy atombomba, amit le akarnak dobni a magyar gazdaságra és ezt mi nem fogadhatjuk el” – mondta a miniszterelnök.

Korábban írtuk

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a brüsszeli terv nem csak az üzemanyagok áráról szól, hanem a rezsicsökkentés megvédéséről is.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak.