Ilham Aliyev azeri elnökkel Szófiában folytatott megbeszélésén Radev elnök kijelentette: a négy EU-tagállam felajánlotta gázvezeték-hálózatát, hogy gyorsabban és olcsóbban érkezhessen azeri földgáz Közép-, Nyugat- és Dél-Európába.

Hirdetés

Az Európai Bizottság júliusban egyetértési nyilatkozatot írt alá Azerbajdzsánnal az onnan származó földgázimport mennyiségének megkettőzéséről, amellyel szeretnék elérni évente legalább 20 milliárd köbméter gáz behozatalát 2027-re.

„Az elkövetkező években szeretnénk legalább megduplázni a kitermelést és az európai exportot. Megvannak az erőforrásaink hozzá” – szögezte le Aliyev elnök újságíróknak, hozzátéve, hogy Azerbajdzsán régóta megbízható üzleti partner és gázszolgáltató.

A transzadriai gázvezetéken (TAP), amely a déli földgázfolyosó (SGC) utolsó szakasza, 2021-ben több mint 8 milliárd köbméter azeri földgáz érkezett az európai országokba, köztük Olaszországba. Azerbajdzsán idén 40 százalékkal, 11,2 milliárd köbméterre tervezi növelni európai exportját.

Korábban írtuk

A bolgár elnök hangsúlyozta, hogy egy újabb útvonal gyorsabb és olcsóbb lehet a további földgázimport szállítására.

„Amit ajánlani tudunk, lehetővé teszi (…) az azeri készletek azonnali szállítását a fenti országok integrált földgázvezetékein keresztül” – erősítette meg Rumen Radev.

A bolgár államfő más balkáni politikusokkal és Ursula von der Leyennel, a brüsszeli bizottság elnökével is megbeszélést folytat majd a kérdésről, utóbbi szombaton érkezik Szófiába a Bulgáriát Görögországgal összekötő gázvezeték hivatalos megnyitó ünnepségére. Ez a csővezeték kezdetben egymilliárd köbméter azeri földgázt fog szállítani Bulgáriába.

„Biztos vagyok benne, hogy ezen a hálózaton nemcsak Bulgáriába, hanem Európába is érkezhet nagyobb mennyiségű azeri földgáz, és ez az egész európai földrész energiabiztonságát erősíteni fogja” – tette hozzá Ilham Aliyev azeri elnök.