Az államtitkár a közlemény szerint kiemelte, a kölcsönző cégeknek is ekként kell alakítaniuk tevékenységüket a hétköznapokban, hozzájárulva a magyar munkaerő előtérbe helyezéséhez.

Hirdetés

Az új idegenrendészeti törvény kapcsán megvalósuló jogszabályváltozásokat, az ebből fakadó kötelezettségeket, illetve a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetet is áttekintették a felek a megbeszélésen. A kormány megvédi a családokat és a munkahelyeket. A munkaalapú társadalom megerősödésének eredményeképpen a Gyurcsány-korszak óta több mint 1 millióval nőtt a foglalkoztatottság, miközben történelmi mélypontra süllyedt a regisztrált álláskeresők száma – fogalmazott az NGM közleményében.

Kiemelték: a magyar munkaerő az első, ezért az Országgyűlés minden eddiginél szigorúbb idegenrendészeti törvényt fogadott el. Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen, és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni. Külföldi munkaerő alkalmazására pedig kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek. Azaz csak akkor jöhetnek külföldiek, ha magyar munkavállalót nem sikerül kiközvetíteni a betöltetlen álláshelyekre. Ennek betartását és betartatását a kidolgozás és elfogadás alatt álló új idegenrendészeti törvény végrehajtásához kapcsolódó jogszabályok fogják garantálni -hangsúlyozta a megbeszélésen Czomba Sándor a közlemény szerint.

Az új, szigorúbb szabályozás arra hivatott, hogy a magyar munkahelyeket megvédje, ugyanakkor a beruházások számára is biztosítsa a szükséges munkaerőt. A Magyarországon egyidejűleg foglalkoztatható harmadik országból érkező munkavállalók számát immár két évtizede kvóta szabályozza. Ez a kvóta garantálja, hogy csak annyi vendégmunkás jöhet átmenetileg Magyarországra, amennyire a gazdaságnak szüksége van – tették hozzá.

A közleményben kitértek arra, hogy 2024-ben a kormány helyreállítja a növekedést. Cél, hogy a GDP bővülése újra dinamikus, 4 százalék körüli szintet érjen el. Ennek érdekében a bizalom erősítésével és az óvatossági motívum oldásával helyre kell állítani a fogyasztást, 25 százalék fölött kell tartani a beruházások szintjét, valamint tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást. El kell érni, hogy a 15-64 éves korosztályban az aktivitási ráta a jelenlegi 78 százalékról 85 százalékra növekedjen.

Az egyeztetésen az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar családok védelme érdekében az üres álláshelyeket elsősorban a magyar munkaerő-tartalék aktivizálásával, az álláskeresők és inaktívak bevonásával kell feltölteni, ezért a következendő időszakban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat minden regiszterben lévőt meg fog szólítani.

A kormány továbbra is partnerként tekint a munkaerő-kölcsönző cégekre, hiszen tevékenységükkel érdemben hozzájárulnak a szükséges munkaerő biztosításához, illetve a foglalkoztatás növeléséhez is – olvasható az NGM közleményében.

Korábban írtuk