Hirdetés

Varga Mihály megjegyezte, a hitelminősítő magas ütemű növekedést vár jövőre a magyar gazdaságban. Egyúttal arra számítanak, hogy a kormány tovább csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot, és folytatja az infláció leszorítását is – mondta.

A pénzügyminiszter arról is beszámolt, hogy a Fitch elismerően ír a magyar bankrendszer stabilitásáról és a lakosság erősödő szerepéről az államadósság finanszírozásában.

„Az elemzés arra is rámutat, hogy hazánk változatlanul vonzó célpont a befektetések számára. Magyarország tehát úgy zárja az idei évet, hogy mindhárom hitelminősítő befektetésre ajánlja és két osztályzattal magasabbra sorolja hazánkat, mint az évtized elején” – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

A Pénzügyminisztérium MTI-nek eljuttatott közleményében arra is kitér: a hitelminősítő elismeri, hogy az igazságügyi reform pozitív fogadtatása idén decemberben több mint 10 milliárd euró uniós forrást tett elérhetővé Magyarország számára. Emellett hangsúlyozzák, hogy Magyarország helyreállítási tervét az Európai Bizottság és a pénzügyminiszterek tanácsa is elfogadta, így 920 millió eurónyi összeg érkezhet hazánkba a jövő év elején.

Korábban írtuk

Magyarország célja világos: vissza kell térni arra az egyensúlyi pályára, ahol a gazdaság a COVID-járvány és a háború előtt volt. Ezért a válságok ellenére a kormány 2024-ben 2,9 százalékra csökkenti a költségvetési hiányt és 66,7 százalékra javítja az államadósság szintjét. Ez 10 százalékponttal kedvezőbb az uniós átlagnál, miközben a hazánknak járó források egy részét Brüsszel még mindig visszatartja.

Az elmúlt évtized munkájának köszönhetően mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő befektetésre ajánlja Magyarországot, és két osztályzattal magasabb besorolást tartanak érvényben most, mint 10 évvel ezelőtt. Mindez azt jelzi, hogy nemcsak a befektetők, hanem a hitelminősítők is bíznak a magyar gazdaságban – írta a PM.