Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Üzemcsarnok épül önkormányzati beruházásban Fehérgyarmaton

Palkovics László az önkormányzat beruházásában, 895 millió forintból épülő üzemcsarnok alapkőletételén elmondta: a magyar és külföldi vállalatok körében soha nem látott szintre, 29 százalékra nőtt a beruházási ráta, ami meghaladja az Európai Unió 22 százalékos átlagát és jóval több, mint például a 18 százalékos lengyel adat.

Hirdetés

Ebben az emelkedésben Északkelet-Magyarországnak jelentős szerepe van, a most induló, vagy már elkezdett nagyberuházások megvalósulása után iparosodottság tekintetében ez a régió megelőzheti az ország északnyugati részét is – tette hozzá a miniszter.

Ha egy közösség rendelkezik egy átgondolt stratégiával, tudja mit akar megvalósítani és tesz is érte, akkor az fog történni, mint az ország iparilag fejlettebb részén, ahogy történt ez például Kecskeméten – emlékeztetett Palkovics László. Hozzátette, Bács-Kiskun megye északi része, részben a Mercedes beruházásainak köszönhetően, az ország egyik legfejlettebb részének számít, ehhez szükség volt többek között az infrastruktúra, az energiahálózat, az oktatás fejlesztésére.

A miniszter felidézte, hogy Magyarország gazdasága 2021-ben 7,1 százalékkal nőtt, ami az unióban az ötödik legjobb adatnak számít, a foglalkoztatási ráta pedig 73 százalékra emelkedett. A koronavírus-járvány ellenére a munkaerőpiac nem omlott össze, hanem erősödött, az európai uniós országok közül az elmúlt másfél-két évben Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a foglalkoztatási ráta – ismertette a miniszter.

Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4-es számú választókerületének Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltje elmondta, a következő időszak Fehérgyarmat és térségének infrastrukturális fejlesztéseiről fog szólni, ennek keretében új híd épülhet a Szamoson, folytatódik az M34-es gyorsforgalmi út építése Záhonyig, új folyami átkelő épül a Tiszán Kisar és Tivadar, valamint Lónya és Tiszamogyorós között.

A gazdaságfejlesztés alapjait a kormány igyekszik megteremteni, ehhez azonban olyan képviselő-testületek és polgármesterek kellenek, akik „érzik az idő szavát”, partnerek ebben a munkában – fejtette ki a képviselő.

Péter Csaba, Fehérgyarmat Fidesz-KDNP-s polgármestere a beruházásról szólva elmondta, a város ipari parkjában egy modern, megújuló energiát hasznosító, 3 ezer négyzetméter alapterületű üzemcsarnok épül meg, ahová a helyi vállalkozások települhetnek be.

Az eseményt követően Palkovics László átadta az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Greenology Tudásközpont együttműködésében az Ukrajnából menekülők számára gyűjtött, két teherautónyi adományt a térség polgármestereinek.

Korábban írtuk