Fotó: demokrata.hu
Az Energiaügyi Minisztérium épülete Lágymányoson, az Október huszonharmadika utcában
Hirdetés

A tárca közleményében Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettesének szerdai sajtótájékoztatójára reagálva azt írta: jelenleg is folynak a hatósági vizsgálatok és zajlik a rendőrségi nyomozás a június eleji rendkívüli heves esőzés következtében Recsken bekövetkezett károk kapcsán.

Miközben – tették hozzá – több mint húsz ingatlan lakhatatlanná vált, „a baloldal ismét csak beszélni tud, a kormány viszont cselekszik és több száz millió forinttal segíti a károsultak helyzetének azonnali rendezését”.

A minisztérium rögzítette: a kormány – annak ellenére, hogy a magántulajdonban keletkezett károkkal kapcsolatban nincs jogszabályban rögzített helytállási kötelezettsége – úgy döntött, hogy segítséget nyújt a megrongálódott házak helyzetének rendezéséhez.

A kabinet erre a célra 500 millió forintot különített el, amelynek felhasználása alapos helyzetfelmérést követően, az ingatlanok állapotában fennálló különbségeket figyelembe véve történik meg – írták.

Korábban írtuk

Emellett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak és a Heves Vármegyei Kormányhivatalnak az MR Közösségi Lakásalap Közhasznú Nonprofit Kft. bevonásával össze kell állítania egy jelentést az ingatlanok hosszú távú használhatóságáról és a heves időjárás és a házak károsodása közötti esetleges összefüggésről – ismertette a kommüniké.

A tárca felhívta a figyelmet arra is, hogy a bányanyitás Magyarországon a legszigorúbb törvényi előírásoknak megfelelően lehetséges, amelyet mindenkinek be kell tartania.