Hirdetés

A kormány intézkedése nyomán a MOL által fizetett extraprofitadó kulcsa az eddigi 40 százalékról 95 százalékra nő. Az adó alapja a nyugati típusú Brent kőolajnak és az orosz Ural típusú nyersanyagnak a különbözete, azaz az úgynevezett Brent–Ural spread. Ezzel becslések szerint mintegy 200-210 milliárd forint többletbevételre számíthat a költségvetés.

Orbán Viktor a MOL meghívására részt vett az olajcég igazgatósági ülésén is. A kormányfőt többek között Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Lantos Csaba energiaügyi miniszter is elkísérte a vállalat új székházába. A tanácskozáson a MOL hosszú távú üzleti stratégiájáról, a háború okozta gazdasági és energiaválságról, a brüsszeli szankciók hatásairól, illetve Magyarország energiabiztonságáról tárgyaltak.

A brüsszeli olajszankciók komoly szerepet játszottak abban, hogy Magyarországon ellátási gondok alakultak ki

– ezt erősítette meg a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágvezetője az M1-en. Hortay Olivér szerint ha nem lennének a büntetőintézkedések, akkor Magyarország importból tudta volna pótolni azt az üzemanyag-mennyiséget, amelyre a százhalombattai olajfinomító kiesése, valamint a hétvégén kialakult vásárlási csúcs miatt szükség lett volna.

Korábban írtuk