Hirdetés

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a két ország elmúlt évtizedben megerősített kapcsolatai hozzájárulnak Magyarország energiabiztonságának növeléséhez.

Az Almassadam Satkaliyevvel folytatott megbeszélésen a felek áttekintették a Magyarország és Kazahsztán közötti energetikai kapcsolatokat.

Varga Mihály a közlemény szerint hangsúlyozta, hogy az orosz-ukrán háborús helyzetben tovább kell erősíteni a kétoldalú energetikai együttműködést az energiabiztonság növelése érdekében. Kapcsolatainkban kiemelkedő fontossággal bír az atomenergetikai együttműködés, a magyar nukleáris szakértők tudására és tapasztalatára Kazahsztánban is számítanak – mondta a tárcavezető, hozzátéve: az atomenergetikai együttműködés alapját a Magyar-Kazah Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság atomenergetikai munkacsoportja és annak munkája képezi.

Magyarország elsősorban kőolajat, kőolajtermékeket, valamint gázt importál Kazahsztánból. A kazahsztáni energiaimport 2022 első felében meghaladta a 155 millió dollárt, ami közel négyszeres növekedést jelent 2021 azonos időszakához képest – ismertette a találkozón Varga Mihály, aki a Magyar-Kazah Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság elnöke, az Országgyűlés Magyar-Kazah Baráti Csoportjának elnöke, valamint a Magyar-Kazah Stratégiai Tanács társelnöke is egyben.

Korábban írtuk