Az összehasonlítás szerint az elmúlt 3 évben a földgáz átlagára 32 hónapon át, a villamosenergia 16 hónapon át Magyarországon volt a legalacsonyabb, így 2021 januárjában is.

Hirdetés

Budapesten ekkor a földgázért kilowattóránként 2,82 eurócentet, a villamosenergiáért kilowattóráként 10,43 eurócentet kellett fizetni. A gáz a svéd fővárosban a legdrágább, a magyarországi árnál 8,2-szer magasabb, míg Bécsben 2,6-szor, Pozsonyban 1,6-szor drágább. Az áramért a legtöbbet a berliniek fizetik, a budapesti 3,25-szörösét. Bécsben 2,1-szeres, Pozsonyban 1,7-szeres a különbség.

Budapesten vásárlóerő-paritással számolva is kedvező a lakosság helyzete. Ez alapján az áram és a gáz jelentette terhek a legalacsonyabbak közé tartoznak, míg a kétkeresős háztartások fogyasztási költségének és jövedelmének hányadosa alapján a magyar főváros a középmezőnybe került – derül ki az elemzésből.

A végfelhasználói árakat a szolgáltatók és szabályozó hatóságok adatai alapján hasonlították össze – olvasható a közleményben.

Korábban írtuk

Megdőlt a magyarországi áramfogyasztási rekord

A csütörtökön kezdődött markáns lehűlés miatt megdőlt Magyarország mindenkori áramfogyasztási rekordja – tájékoztatta a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. pénteken az MTI-t.

A hitelesített adatok szerint csütörtökön a 17 óra 45 perc és a 18 óra közötti időszakban az országos rendszerterhelés elérte a 7119 megawattot, ami történelmi rekordnak számít.

Az előző csúcsot, 7105 megawattot 2019. december 5-én regisztrálta a rendszerirányító.