Alapvetően magyar szakmai csapat fejlesztésének eredményeként indul az új kriptovaluta, a Korona. Az új eszköz a bitcoinnal és egyéb kriptovalutákkal szemben valós internetes vásárlásokra is alkalmas, a jelenlegi deviza-alapú átutalásokhoz képest pedig töredéknyi költségszinttel működik.

A Koronát egy online kereskedelmi felülettel fogják összekapcsolni, ezzel érik el, hogy a világ távoli országaiból is rendelni lehessen vele különböző termékeket, szolgáltatásokat. Ahogy Bustány Attila, a Korona Development Team technológiai részlegének vezetője a bemutatkozó sajtótájékoztatón elmondta: jelenleg 40-50 százalékos különbségek is lehetnek egyes termékek különböző országokban jegyzett árai között, a Koronával rendelkezők számára azonban a rendszer lehetőséget biztosít a legkedvezőbb ajánlatok kiválasztására. A Koronát az adott országok vásárlói a webes kriptobankbank vásárolhatják meg, a rendszer használatának költségei minimálisak, a fizetési tranzakciókra pedig azonnal sor kerül. A csatlakozó kereskedők számár a rendszer marketing-támogatást is biztosít, információt a különböző országok eltérő adózási kötelezettségeiről, továbbá úgynevezett mobiltelefonos pénztárcát, amely helyszíni vásárlásokra ad lehetőséget.

A kép bal oldalán: Dr. Trinh Tuan – tanácsadó, középen: Jean-Marc Stiegemeier – igazgató, jobb oldalon: Bustya Attila –  technológiai fejlesztési vezető (Fotó: Író Zoltán)

Tuan Trinh, a Corvinus Egyetem professzora, a társaság tanácsadója a Korona gyakorlati alkalmazhatóságában látja a siker ígéretét. A világban ugyanis már 1200 kriptovaluta működik – ennek 80 százaléka még mindig Bitcoin –, ezeknél azonban a tranzakciók elszámolása lassú, a költségeik pedig magasak, elérhetik a 20 dollárt átutalásonként. Valójában a kriptopénzek 90 százaléka csak teoretikus pénzügyi eszköz, gyakorlati tranzakciókra nem alkalmas, ezért is ingadozik erőteljesen az árfolyamuk.

-A következő tíz évben a kriptovaluták forradalmasítani fogják a kereskedelmi és a bankszektort – indokolta a csapathoz való csatlakozását Jean-Marc Stiegemeier, a Team vezetője, aki egykor az Apollo holdprogram kidolgozásában is részt vett, és több Fortune-100-as vállalatot igazgatott. A bankszektor számára eddig ugyanis a profit növelését hozta az internet, amit mutat, hogy a szektor nyereségének 51 százaléka már díj-alapú, és csak 49 százaléka származik a hagyományos hitelezésből. Ez azonban az előttünk álló időszakban változni fog, a kereskedelem a kriptovaluták használatával globálissá válik.

A Koronával való kereskedés március 26-án indul, a kriptovalutát jegyzők kezdetben jelentős kedvezményeket kapnak. A céget működtető szervezet svájci bejegyzésű, ahogy Hajdú Gábor jogi tanácsadó kifejtette, Svájc kripto-nemzetnek tekinti magát, ahol több tartományban még adót is lehet fizetni kriptopénzekkel. A bejegyzés helyszíne, Zug városa pedig kripto-völgyet alapított, az amerikai szilícium-völgy mintájára, amely a világ élvonalába kíván kerülni a kriptopénzekkel kapcsolatos technológiák koncentrálásával.

A tájékoztatón az is elhangzott: bár a Magyar Nemzeti Bank figyelmeztetést adott ki a kriptovaluták befektetési felhasználását illetően, azok akár kereskedelmi használatát nem tiltja. Az Európai Bíróság pedig már állásfoglalást hozott arról, hogy a kriptovaluták teljes értékű valutának számítanak.

Szarka Sándor