A tárcavezető a török energiaügyi, ipari és kereskedelmi miniszterekkel folytatott tárgyalását követően tartott sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a felek öt megállapodást írtak alá, márpedig az utóbbi évekből jól látható, hogy minél szorosabb a két ország együttműködése, annál több tud abból hazánk profitálni.

Hirdetés

Üdvözölte, hogy az MVM és a BOTAS közötti friss megállapodás értelmében Magyarország és Törökország minden eddiginél szélesebb körű energetikai együttműködésbe kezd.
Tájékoztatása szerint Törökország szerepe jelentősen felértékelődik, miután a földgázvásárlás jövő évi megindításával tranzitországból forrásországgá is válik. Együttműködés indul emellett a bértárolással, az infrastruktúra-fejlesztéssel, illetve a megújuló energiák, a hidrogén felhasználásával kapcsolatban is.

Aláhúzta: miközben az Európai Unió súlyos energiaválsággal néz szembe, Magyarország ellátása stabil lábakon áll, mert megbízható partnerektől vásárol energiahordozókat, és azokat megbízható partnerek szállítják hazánkba. Utóbbinak terén pedig szavai szerint Ankara kulcsfontosságú, a Török Áramlat nevű vezetéken keresztül idén már több mint ötmilliárd köbméternyi földgáz érkezett.

„Az elmúlt hetek fejleményei világossá tették, mekkora jelentősége is van a megbízható partnereknek, mivel velük ellentétben a megbízhatatlan tranzitpartnerek nagyon gyorsan komoly kockázatot tudnak jelenteni egy másik ország energiaellátásának biztonsága szempontjából” – figyelmeztetett.

Korábban írtuk

Szijjártó Péter tudatta, hogy szorosabbra vonják az együttműködést a közlekedési infrastruktúra fejlesztése terén is azzal, hogy a legnagyobb magyar és török vasútépítő vállalat, a V-Híd Építő Zrt. és a Gülermak is szövetségre lép.

„Ezáltal létrejön egy olyan képesség, amely lehetővé teszi, hogy a nagy, Európát és Ázsiát is összekötő fejlesztésekben, beruházásokban magyar, illetve török részvétel is megvalósuljon, ezzel a magyar vasútépítési ipar is újabb dimenziót lép” – mondta.

Kitért arra is, hogy együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Levéltár és a török elnöki hivatal levéltárának igazgatósága, a Médiaszolgáltatás- Támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a TRT török állami médiaszolgáltató, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Yunus Emre Intézet is.

„Magyarország és Törökország két olyan ország, két olyan nemzet, amelyek nem hagyják lebeszélni magukat arról, hogy történelmi örökségeikre büszkék legyenek” – jelentette ki. „Ha büszkék vagyunk a történelmi örökségünkre, márpedig ennek vannak közös fejezetei a múltból, akkor ennek kutatása, feldolgozása, bemutatása és megértése is közös feladat és közös érdek, ezért a mai napon egyetemek, levéltárak és állami médiumok közötti együttműködési megállapodások aláírására is sor került” – tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Budapest és Ankara ma ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját. Illetve arra emlékeztetett, hogy Orbán Viktor kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök a nap folyamán aláírják a megállapodást a kiemelt stratégiai partnerségről, márpedig az elmúlt évekből jól látható, hogy minél szorosabb a két ország együttműködése, annál több tud abból hazánk profitálni.