Fotó: MTI/Soós Lajos
Hirdetés

Magyar Levente kiemelte: a magyar kormány olyan országnak tartja a Fülöp-szigeteket, amelyre egyre fontosabb szerep vár a nemzetközi gazdasági-politikai életben, miután évről-évre mintegy 8 százalékos gazdasági növekedést tud felmutatni az utóbbi időben. Ennek egyik alapja, hogy 120 milliós lakosságának átlagéletkora mindössze 25 év.

Emlékeztetett, a két ország 50 évvel ezelőtt létesített diplomáciai kapcsolatot, és noha 1995-ben egy előző kormány bezárta Magyarország manilai nagykövetségét, az Orbán-kormány 2017-ben újranyitotta azt, a kapcsolatépítés azóta is töretlen.

Magyarország a két ország által vallott közös értékek jegyében részesítette anyagi gyorssegélyben a Fülöp-szigeteken vasárnap reggel, egy katolikus istentiszteleten történt terrortámadásban megsérült embereket, valamint az elhunytak rokonait – mondta.

A gazdasági vegyes bizottság ülését értékelve az államtitkár elmondta, hogy az együttműködés kulcságazatai a vízgazdálkodás és a mezőgazdaság. Továbbra is jelentős a délkelet-ázsiai országba irányuló magyar húsexport, így újabb magyar szállítók belépése várható a Fülöp-szigetek piacára. A magyar húsipar termékeit magas minőségük miatt részesíti előnyben az ázsiai partner.

Korábban írtuk

Az együttműködés harmadik pillére a tudományos kutatás, amelyben döntő szerepet játszik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). A MATE a partner-egyetemeken kívül több Fülöp-szigeteki állami kutatóintézettel is sikeresen folytat kutatás-fejlesztési együttműködést – mondta Magyar Levente.

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében Magyarország továbbra is 55 Fülöp-szigeteki egyetemistát részesít magyar állami ösztöndíjban évente, és a kormánynak szándéka, hogy emelkedjen az ösztöndíjasok száma: még több fiatal szakember vihesse el Magyarország jó hírét a Fülöp-szigetekre – tette hozzá.

Allan B. Gepty, a Fülöp-szigeteki Kereskedelmi és Ipari Minisztérium nemzetközi kereskedelempolitikáért felelős államtitkára köszönetet mondott Magyarországnak a merényletben érintett embereknek nyújtott segítségért.

Kiemelte, hogy az utóbbi öt évben óriási emelkedés mutatkozik a két ország közötti befektetésekben és kereskedelemben.

Az Európai Unióban Magyarország a Fülöp-szigetek hetedik legfontosabb exportpiaca, és szerinte a turizmusban is komoly lehetőségek adódnak a két ország számára.

A Fülöp-szigetek a stabil gazdasági növekedés mellett jól képzett és motivált munkaerővel is rendelkezik, ezzel is jó befektetési lehetőségeket kínálva a külföldi vállalkozók számára – tette hozzá.