Czomba Sándor hozzátette, élethelyzetük eltérő. Ugyanis a mintegy 240 ezer regisztrált álláskeresőből 40-50 ezer olyan ember van, aki egyebek mellett a képzettsége miatt viszonylag könnyen elhelyezhető a munkaerőpiacon. Azonban sokan vannak, akik szociális, mentális, egészségügyi problémákkal küzdenek, így nem tudnak munkát vállalni. Ezért az érintettek közül lesz aki több lépcsőben jut el olyan állapotba, hogy munkát tudjon vállalni – ez lehet fél év, de akár egy is.

Hirdetés

Czomba Sándor, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, az érintettek számára képzéssel, átképzéssel, a munkáltatók támogatásával, bértámogatással és mobilitási támogatással lehet segíteni.

Erről szól a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) elérhető 460 milliárd forint. Ez az összeg – ami 2030-ig elérhető – csaknem 400 ezer embernek a munkához jutását fogja segíteni és ezen belül nagyságrendileg 100 ezer ember képzéséhez járul hozzá – számolt be róla az államtitkár az M1 aktuális csatornán és a Kossuth Rádióban is.

Hozzátette, a kormány tervei közt szerepel, hogy a források 95 százalékát már idén meghirdessék, hogy ez a pénz minél előbb megjelenjen a gazdaságban, és minél hamarabb tudjanak segíteni azoknak az embereknek, akik a nehézségek ellenére dolgozni akarnak.

A kormány alapvető célja, hogy amíg van magyar munkaerő, addig a magyarokat segítsék – emelte ki Czomba Sándor.

Az államtitkár az M1 aktuális csatornán – a műsorvezető kérdésére válaszolva – arra is kitért, hogy idén 6 százalékos inflációval számolva a minimálbérnél 9, a garantált bérminimumnál pedig 4 százalékos reálkereset emelkedés várható. Emlékeztetett, hogy a minimálbér 15, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal nőtt december 1-től.

Korábban írtuk