Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos felszólalásában elmondta: Magyarország 2023 májusában az igazságügyi reformokkal kapcsolatos új törvényt fogadott el, és az Európai Bizottság decemberben úgy döntött, hogy az általa kiszabott feltételek érvényesültek az új jogszabály révén.

Hirdetés

Mint mondta, a magyarországi igazságügyi függetlenség területén több kiemelt eredményt tapasztalt a testület: ezek közé tartozik, hogy a Kúria elnöke és elnökhelyettesi kinevezése terén változott a szabályozás, és a bíróságok igazgatása terén is. „Ez az igazságügyi rendszerre vonatkozó tervezet keretében került szabályozásra, és költségvetési autonómiát is kaptak az intézmények, továbbá a Kúria új működési szabályzata átláthatóbbá tette a működését, illetve mentesítette a politikai befolyásolhatóságtól” – sorolta Reynders.

Hozzátette, hogy az Európai Bizottság az uniós alapjogi charta kapcsán a magyar gyermekvédelmi, illetve menekültügyi törvényt is kifogásolta, és ezért fagyasztotta be a forrásokat egészen addig, míg ezek a jogszabályok meg nem felelnek az uniós jognak.

Rámutatott, hogy a jogi határidő a közös rendelkezésekről szóló hat rendeletben 2023. december közepe volt, ezért a bizottság köteles volt határozatot hozni, mivel Magyarország megtette a kért intézkedéseket. Nem lehetett negatív döntést hozni, máskülönben az uniós bíróság előtt megtámadhatta volna a határozatot Magyarország – tette hozzá.

Korábban írtuk

Az Európai Bizottság továbbra is szorosan nyomon követi a további intézkedéseket Magyarország részéről, és amennyiben visszalépés történik a bírói függetlenség terén, akkor a korlátozó intézkedések is visszaállnak. „Végső célunk, hogy megtaláljuk a megoldást a jogállamisági aggodalmak rendezése révén, konkrét reformok keretében” – hangsúlyozta Reynders.

Nicolas Schmit szociális ügyekért felelős biztos kijelentette: az Európai Bizottság úgy tekinti, hogy a testület által megszabott négy mérföldkő a bírói függetlenség terén teljesült. „Ez automatikusan azt jelentette, hogy a horizontális feljogosító feltétel is teljesült a bírói függetlenség terén, hiszen a források zárolását ennek alapján lehetett feloldani. Ennek eredményeként a források egy részét valóban feloldottuk, ami azt jelenti, hogy 2030-ig a bizottság megtéríthet 10,2 milliárd eurót a kohéziós és a belügyi alapból” – mondta.

Felhívta a figyelmet, hogy nem helytálló az a feltételezés, hogy az EU már 10,2 milliárd eurót folyósított is Magyarországnak. Brüsszel csupán lehetővé tette, hogy Magyarország lehívja a forrásokat olyan projektek finanszírozási visszatérítéseként, amelyeket már megvalósítottak. Mint mondta, a korábban zárolt összegekből a bizottság mindössze 445 millió eurónyi összeget folyósított ez idáig.

„Ne felejtsük el, hogy az alapjogi karta alapján felmerülő egyéb hiányosságokkal még nem foglalkozott Magyarország, tehát az LMBTQ-közösségek, illetve a tudományos élet szabadsága és a menedékjogi területen tapasztalható problémákkal, így zárolva maradnak a fennmaradó összegek”

– jelentette ki Nicolas Schmit.

Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos emlékeztetett arra, hogy a jogállamisági feltételrendszer keretében, 2022 decemberében a tagállami kormányokat tömörítő Tanács 6,3 milliárd euró felfüggesztéséről döntött, mivel Magyarország csak részleges korrekciós intézkedéseket hozott a korrupció orvoslása érdekében.

„Ezen a téren Magyarország még mindig nem vezetett be olyan intézkedéseket, amelyek kijavítanák a problémákat”

– vélte.

A biztos szerint az EU tagállamainak érdekük, hogy az uniós költségvetés a szerződések értelmében megfelelő védelemben részesüljön: „Ha Magyarország a változásokat megvalósítja, a rendeletnek megfelelő intézkedéseket hoz, akkor megegyezhetünk. Nem büntetni akarjuk a tagállamokat, emlékeztetek erre még egyszer, hanem az Európai Unió pénzügyi érdekeit védjük” – hangoztatta.

Deli Andor, a Fidesz uniós parlamenti képviselője a szakbizottsági meghallgatáson elmondta: „az európai baloldal és a magyar dollárbaloldal önmagából kifordulva követeli az Európai Bizottságtól, támassza alá, indokolja meg, hogy tavaly decemberben miért szabadított fel 10,2 milliárd eurót a Magyarországnak járó forrásokból”.

A politikus szerint „a baloldal továbbra is zsarol és fenyegetőzik”, céljuk, hogy Magyarország semmilyen uniós forrást se kapjon. Szavai szerint azért támadnak, mert a magyar kormány nemet mond a migrációra, a genderőrületre, és mert Magyarország továbbra is úgy gondolja, hogy Ukrajna ügyében azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

„Teljes a baloldali véleményterror. Az Európai Parlament az Európai Bizottságot fenyegeti perrel, amiért az a Magyarországnak járó uniós pénzek egy részét felszabadította”

– mutatott rá.

Véleménye szerint a mostani szakbizottsági meghallgatás az előző heti EP-plenáris ülésen folytatott baloldali politikai zsarolás megismétlése volt. Deli Andor kiemelte: közeledik a nyár, az európai parlamenti választások. Az európai polgárok „elégedetlensége pedig azt mutatja, ez a ház a választások után egészen más hellyé válik”. „Brüsszelben változásra van szükség!” – szögezte le.