„Minden bajunk arra vezethető vissza, hogy követjük az EU közös klíma- és energiapolitikáját, amelynek fő célkitűzése a dekarbonizáció, azaz a CO2-kibocsátás minimalizálása. Ez a klímavédelem által vezérelt energiapolitika ellent mond a tudományosan megalapozott klímarealista felfogásnak, amelynek alaptéziseit a fejezet elején összefoglaltuk. Ezért mindent meg kell tennünk, hogy megszabaduljunk az EU által ránk kényszerített energiapolitikától. Szövetkeznünk kell minden olyan tagországgal, amelyekkel összefogva lépésről lépésre meg lehet szabadulni az EU-kényszerektől. Pl. el kell törölni a teljesen mesterségesen kreált szén-dioxid kvótákat, meg kell szüntetni a kvótakereskedelemet és adókat. Ki kell kényszeríteni, hogy az EU Bizottság tartsa tiszteletben az alapokmányban foglaltakat és vonjon vissza minden túlterjeszkedett rendeletét, előírását, célkitűzését, stb. Az EU irányításában vissza kell térni a demokratikus alapokhoz.

Hirdetés

Vissza kell térni az önálló („klímamentes”) energiaágazati politikára, amelyben a tervezés fundamentumát egy többlépcsős optimalizálási eljárás keretében a műszaki-gazdasági elemzések és vizsgálatok képezik. E vizsgálatok elvégzésére és koordinálása céljából létre kell hozni a Nemzeti Energiastratégiai Intézetet (NESI), amely kimondottan tudományos alapon elvégzi az energiatervezéssel kapcsolatos feladatokat. A döntések ezekre támaszkodjanak.

Az energiafüggőség csökkentése (minimalizálása) érdekében az alapterhelést biztosító atomerőművek mellett, a menetrendtartási funkció ellátására a hazai lignitbázisra kell építkezni. Ehhez kellőszámú korszerű lignittüzelésű (500 MW) blokkot kell építeni, optimalizálással kiválasztott telephelyen. A villamos rendszer stabilizálása, ill. a fűtési és ipari energiaellátás biztosítására megfelelő diverzitással, hosszútávú szerződésekkel garantálni kell a gázbeszerzést, amelyre építve korszerű kombinált ciklusú, ill. gyorsindítású biztonsági gázerőművi egységeket kell építeni. Minden egyéb erőművet a versenyképessége alapján kell megítélni.”

A vitaanyag teljes terjedelmében itt érhető el:

Korábban írtuk

A Professzorok Batthyány Köre közleménye

„Energia”-szekció a PBK konferenciáján (Sátoraljaújhely, 2023. október 13.)

Az elhangzottak (a felvezető előadás és hozzászólók, többek között az Energiaügyi Minisztérium, az MVM, az Enpol2000, a CÖF és a Századvég Zrt. képviselői) megerősítették a PBK energia-munkacsoportjában azt a véleményt, miszerint a világban a környezet és az energia terén számos fogalom eredendően zavaros, vagy össze lett zavarva. A Föld nyitott rendszer; gazdagsága sokkal hatalmasabb, működése pedig sokkal fantáziadúsabb annál, mint amiről nap mint nap hallunk. A civilizációt meghatározó természeti előfeltételeket taglaló kérdésköröket ma a klímapolitika (az emberi CO2-kibocsátásnak tulajdonított éghajlatváltozás megállításának szükségességére hivatkozva teljes dekarbonizációt meghirdető ún. zöldátállás érvényesítése) uralja. A zöldátállás erőltetése technikailag megvalósíthatatlan, megkísérlése fokozottan természetpusztító, végrehajtása pedig a civilizációt felbomlasztó következményekkel jár. A globális energiaellátás négyötödét adó széntartalmú energiahordozókról „átállni” részlegesen, és csak egy emberöltő múlva ésszerű. Az átállás kívánatos irányának egyre koncentráltabb energiahordozók (a nukleáris energia) használata felé kellene mutatnia, és nem a „híg” (kis energiasűrűségű) energiafajták felé. Tekintettel a klímapolitika alapfeltevéseit illetően felmerült tudományos kételyekre, a munkacsoport a klímapolitika primátusának felfüggesztését és nyílt tudományos viták tartását javasolja.

Kiadó: Professzorok Batthyány Köre

MTI OS