A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek „BBB” szintű osztályzata.

Hirdetés

A cég megerősítette a szuverén besorolás kilátását is, amely január óta negatív, de a „BBB” minősítés továbbra is azt jelzi, hogy a Fitch Ratings a befektetésre ajánlott kategóriában tartja Magyarországot.

A Fitch négy éve javította a jelenlegi „BBB”-re a magyar államadósság besorolását az addigi „BBB mínusz”-ról.

A pénteki megerősítéshez fűzött elemzésben a hitelminősítő kiemeli, hogy a magyar gazdaság szerkezeti mérőszámai erőteljesek a „BBB” sávban nyilvántartott többi szuverén adós mutatóival összehasonlítva, a növekedés hajtóerejét a beruházások adják és stabil a működőtőke-beáramlás.

Korábban írtuk

A cég véleménye szerint a negatív kilátás a szakpolitikai környezetben észlelhető kockázatokat tükrözi. Az egyes szektorok kiugró nyereségeire kivetett adók komplikálják az üzleti környezetet, a kamattámogatások pedig hátráltatják a monetáris politika transzmissziós funkciójának érvényesülését – fogalmaz elemzésében a Fitch Ratings.

A hitelminősítő kiemeli ugyanakkor, hogy a jelentős külső kiigazítás nyomán kedvezőnek tűnik a finanszírozási környezet, visszatérőben van a makrogazdasági stabilitás, és zökkenőmentesen halad a monetáris enyhítési folyamat.

A Fitch Ratings közölte: 2024-ben a hazai össztermékhez (GDP) mérve 4,2 százalékra, 2025-ben 3,2 százalékra csökkenő államháztartási hiányt vár Magyarországon, jóllehet az elemzés megjegyzi, hogy a koronavírus-járvány előtti évtizedben a deficit éves átlaga 2,8 százalék volt.

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy ezek a hiányelőrejelzések és a magyar gazdaság magas nominális növekedési üteme a GDP-arányos államadósság-rátát mérsékelt ívű lefelé tartó pályára helyezi.

A Fitch Ratings prognózisa szerint a hazai össztermékhez mért államadósság 68,2 százalékra csökken az előző évi 71,1 százalékról.

Az elemzés kiemeli, hogy a magyar gazdaság az idei harmadik negyedévben ismét növekedésnek indult, és bár a Fitch 2023 egészére 0,6 százalékos visszaeséssel számol, a háztartások fogyasztásának élénkülése nyomán 2024-ben már 3 százalékos GDP-növekedést vár.

A hitelminősítő 2024-re éves átlagban 5 százalékos inflációt valószínűsít a magyar gazdaságban, és azzal számol, hogy az inflációs ütem 2025-ben visszatér a jegybank 3 százalék plusz-mínusz 1 százalékpontos célsávjába.

A Fitch kiemeli azt is, hogy jelentősen javult a külső finanszírozási pozíció, a cég szerint a folyómérleg-egyenleg az idei évet várhatóan 1,3 százalékos GDP-arányos többlettel zárja a tavalyi 8 százalékos deficit után.

Töretlen a bizalom hazánk iránt, a Standard and Poor’s múlt heti pozitív döntését követően pénteken este a Fitch Ratings is megerősítette Magyarország adósságbesorolását. Ez egy újabb biztató jel, a jelentős hitelminősítők mindegyike befektetésre ajánlott kategóriába sorolja Magyarországot – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) az MTI-vel pénteken este.

Azt írták, 2024-ben a kormány szigorú költségvetési fegyelem, így csökkenő államadósság mellet helyre fogja állítani a gazdasági növekedést. A kormány célja, hogy a gazdasági bővülés újra dinamikus, 4 százalék körüli szintre emelkedjen.

Az elmúlt időszakban a gazdaságban egyre több reménykeltő folyamat figyelhető meg: 7,9 százalékra szorította vissza a kormány az inflációt, szeptemberben megtörtént a reálbérfordulat, történelmi mélyponton van az álláskeresők száma, bővül a foglalkoztatottság, a III. negyedévben megindult a gazdasági növekedés, folyamatos az FDI beáramlása, az államkincstár, az EXIM és az MFB is sikeres kötvénykibocsátásokat hajt végre, az ikerdeficit megszűnt, a külkereskedelmi termékforgalom pedig újra többletet mutat, a nemzetközi tartalékok történelmi csúcson vannak, illetve uniós források is érkezhetnek – sorolta a minisztérium.

Hozzátették: a magyar gazdaság tehát válságálló és jó esély mutatkozik arra, hogy újra az uniós átlag feletti ütemben növekedjen, miközben tovább emelkedik a fizetések vásárlóereje és a foglalkoztatottság. Ehhez elsősorban három, egymással összefüggő területen kell előrelépni: az óvatossági motívum oldódásából fakadó fogyasztás bővülésére, a beruházások fokozására, valamint az aktivitási ráta további növelésére van szükség – jegyezték meg.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az óvatossági motívum fokozatos oldódásával 10 százalék körülire csökkenhet vissza a háztartások jövedelemarányos megtakarítási rátája. Az óvatossági motívum oldódása, valamint a reálbérek növelése a fogyasztás helyreállását fogja eredményezni, ami végső soron a hazai piacra termelő ágazatok termelésének és beruházásainak bővülésében csapódhat le, ezzel is segítve a belgazdaság megerősödését. A kormány célja, hogy a beruházási rátát a GDP-hez mérten 25 százalék fölötti szinten tartsa – összegezték. Magyarország az elmúlt évtizedben jelentős eredményt ért el a foglalkoztatottak számának és az aktivitás mértékének növelésében, 2010-hez képest mára 1 millióval dolgoznak többen, miközben az aktivitási ráta 56,7 százalékról 67,3 százalékra nőtt a 15-74 évesek körében – írták.

Hozzátették, a gazdaság visszapattanásához ugyanakkor minden lehetséges munkaerő-tartalékot ki kell használni, hogy még tovább bővüljön a foglalkoztatottság. Emiatt az idegenrendészeti törvény, így a vendégmunkások alkalmazásának szigorítása mellett tovább kell aktivizálni a hazai munkaerő-tartalékot, amelynek érdekében a kormány célzott programot fog kidolgozni – áll a közleményben.