Az agráriumon belül a szőlőtermelők és borászok számára is új lehetőségeket hordoz az Európai Bizottság felé leadott magyar Stratégiai Terv, illetve figyelniük kell a megújuló európai uniós szabályozást is. Feldman Zsolt a KAP reformjának borágazatot érintő változásairól tartott előadásában megemlítette: több elemükben megváltoznak a szőlőtelepítés engedélyezési rendszerére, a szőlő fajtahasználatra, a jelölésre és címkézésre vonatkozó rendelkezések, valamint az új szabályok alapján lehetőség van a bor alkoholtartalmának részleges csökkentésére is a teljes alkoholmentesítés mellett. A szőlő- és borágazat eddigi különálló támogatási rendszere is a KAP Stratégiai Terv részévé válik – tette hozzá.

Hirdetés

Az államtitkár elmondta: óriási érdeklődés van a szőlőtermelők részéről az agrár-környezetgazdálkodási programban való részvételre, 37 725 hektár szőlőterülettel pályáztak erre a támogatásra. Ökológiai gazdálkodás keretében 1200 hektár szőlőterületet művelnének az érintettek támogatott módon.

A magyar borok piacra jutásának segítése érdekében belpiaci tájékoztatási tevékenységre és külpiaci promócióra is benyújthatók majd pályázatok, a támogatási kérelmeket március 12. és április 30. között tervezi a tárca lehetővé tenni – jelentette be az államtitkár.

A borászati üzemek fejlesztésére, termékfejlesztésre, borszőlőültetvény telepítésének támogatására a 2015-ben indult Vidékfejlesztési program keretében 25 milliárd forintot fizettek ki eddig az ágazat szereplőinek, a további fejlesztési igényeket pedig jól jelzi, hogy a tavaly novemberig nyitva lévő, élelmiszerfeldolgozást segítő beruházási pályázatok keretén belül 50 milliárd fejlesztési igényt jeleztek pályázataikban a magyar borászatok – ismertette Feldman Zsolt. Ezeknél ütemesen történik a döntéshozatal, már 8 milliárd forint értékben meg is születtek a konkrét támogató döntések – tette hozzá.

Az idei borpiaci év kezdetére teljes mértékben megújul az ágazat adminisztrációs rendszere, az elektronikus ügyintézést és adatszolgáltatást egyszerűsítő új informatikai rendszer és szabályozás egyszerűbbé teszi a szőlő-bor ágazat szereplőinek életét – hangsúlyozta Feldman Zsolt.

Korábban írtuk