Nagy István emlékeztetett arra, hogy az élelmiszeripar, mint stratégiai ágazat fejlesztésére 2020 végéig több, mint 460 milliárd forint támogatást ítéltek meg, magyar és uniós források együttes bevonásával.

Hirdetés

A miniszter kiemelte, további beruházásokhoz a 2021-2027 közötti időszakban 750 milliárd forint az előirányzott keret. „Az élelmiszeripari üzemek fejlesztésére jelenleg is nyitott egy pályázat, így adott a lehetőség mások számára is megvalósítani a Gyermelyi Zrt. sikertörténetét” – fogalmazott.

Tóth Béla, a Gyermelyi Zrt. elnök-igazgatója emlékeztetett, hogy a tésztagyárban 1971 szeptemberében kezdődött meg a termelés. Mára kezdeti kapacitását többszörösen meghaladja az üzem, mely akár a teljes magyar lakosságot el tudja látni száraztésztával.

A tésztagyár évente 70 ezer tonna száraztészta előállításra alkalmas. Az alapanyagokat saját forrásból biztosítják, garantálva a termékek állandó minőségét.

Az elmúlt években jelentősen növekedett az exportértékesítés, részaránya mára eléri a tésztaforgalom 35 százalékát. Jelenleg a világ 24 országába szállít a vállalat. Magyarországon az elfogyasztott száraztészta majdnem fele ebből az üzemből kerül ki – ismertette Tóth Béla.

A Gyermelyi Vállalatcsoport egyúttal Magyarország egyik legnagyobb tojástermelője is. A cégcsoport az elmúlt öt évben 22 milliárd forintot fordított beruházásokra. A társaság dolgozói létszáma meghaladja az 500 főt.

A Gyermelyi Vállalatcsoport konszolidált árbevétele 2018-ban 24,5 milliárd forint volt, 2019-ben 28,2 milliárd forint, 2020-ban pedig közel 29 milliárd forint volt.

Korábban írtuk