A közleményben felidézik, hogy a működését 2016 januárjában megkezdő pénzügyi intézményhez Magyarország 2017-ben, annak első bővítési körében csatlakozott.

Hirdetés

A felek áttekintették az aktuális nemzetközi pénzügyi és gazdasági folyamatokat, a további együttműködés lehetséges területeit, különös tekintettel a beruházásokra, az aktív tőkepiaci részvételre – írják a közleményben.

A tájékoztatás szerint Nagy Márton a tárgyaláson hangsúlyozta, hogy Kína a globális gazdasági versenyben egyre előkelőbb helyet foglal el, Kína pénzügyi rendszerének fejlődése, versenyképességének megerősödése példaértékű. Magyarország a békés összekapcsoltságban hisz, a magyar-kínai kapcsolatok virágzásukat élik, Kína és a kínai pénzügyi szervezetek hazánk kiemelt partnerei.

A keleti ország Magyarország 9. legfontosabb kereskedelmi partnere, az áruforgalom értéke meghaladja a 13 milliárd dollárt, miközben a pénzügyi együttműködések terén is jelentős előrelépések tapasztalhatók – ismertetik a közleményben.

A gazdaságfejlesztési miniszter kiemelte, hogy Magyarország regionális pénzügyi központtá kíván válni, amely hídfőállást jelenthet a kínai pénzintézetek számára is. Magyarország kiváló kapcsolatokat ápol a hazánkban már működő Bank of China, a China Construction Bank Corporation, valamint a Kínai Fejlesztési Bank képviseleteivel, és ezt a jó kapcsolatot kívánja erősíteni az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankkal is. A felek egyetértettek abban, hogy tovább kell mélyíteni a pénzügyi-gazdasági együttműködéseket és kapcsolatokat, így az egyeztetések a jövőben is folyamatosak maradnak – tájékoztatott a GFM.

Korábban írtuk