Sikertörténetként számol be a kínai Global Times a Budapest–Belgrád (BUBE)-vasút elkészült szakaszának első évéről. A lap azt írja, hogy a Belgrád és Újvidék közötti nagy sebességű szakaszon a múlt szombaton zárult egy év során 2,93 millióan utaztak.

Hirdetés

A beruházást a lap a kínai kezdeményezésű Egy övezet, egy út (BRI) nevű nemzetközi együttműködés egyik zászlóshajójának nevezi. A vonalon naponta több mint 50 személyvonat közlekedik, ez napi átlagban 8200 utast jelent a Kínai Állami Vasúttársaság (CRI) adatai alapján. A szerelvények óránként 200 kilométeres sebességgel haladnak, ennek köszönhetően a korábbi 90 perctől 30-ra csökkent a két város közötti utazási idő. Ez egyébként Szerbia első nagy sebességű vasútja.

Mindazonáltal az utasok és a vasúti árufuvarozók várják a vonal magyarországi részének átadását is. Egy a lap által megszólaltatott utas panasza szerint a Budapestről este 7-kor induló vonat másnap reggel fél nyolckor van Belgrádban, de autóval is hat és fél óra az út. Nagy sebességű vasúttal mindössze 2 óra és 40 perc lenne.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Világgazdaság honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk