Hangsúlyozta: a kormány az elmúlt hónapokban több adócsökkentésről is határozott, az állam négyszázmilliárd forint adóról mondott le, s ezt azért tette, hogy a válság sújtotta ágazatok vállalkozásai talpon maradhassanak, a munkavállalók megtarthassák állásukat. Ehhez képest egyes helyi önkormányzatok adót akarnak emelni, ami teljességgel érthetetlen – tette hozzá. A politikus külön is beszélt a fővárosról, ahol – mint mondta – „a főpolgármester százmilliárdos nagyságrendű állampapíron és több tíz milliárdnyi készpénzen ül, mégis durva adóemelést fontolgat, amit cinikus módon újraindítási adónak keresztelne el.”

Hirdetés

Tállai András szerint a baloldal válságkezelése mindig csak megszorításokból áll, így volt kormányzásuk alatt, és a jelek szerint most, a koronavírus-járvány idején is ezt az utat választották. Az államtitkár több olyan ellenzéki vezetésű kerületet, illetve települést sorolt fel a lapnak, amelyekben megemelték a közterület-használati díjakat, vagy a temetkezési, közlekedési díjakat, ahol elbocsátanak, vagy fizetést csökkentenek.

Az államtitkár leszögezte: a kormány döntése nyomán a baloldali adóemelésekből biztosan nem lesz semmi, helyi adót jövőre nem lehet növelni, kedvezményt, mentességet nem lehet csökkenteni, és új teher sem vezethető be.

Korábban írtuk

A mostani válságot nem a magyar emberek okozták, ezért nem engedhető meg, hogy annak árát a baloldali önkormányzatok velük fizettessék meg – mondta Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója csütörtökön.

A politikus az MTI-hez eljuttatott videonyilatkozatában arról, hogy a baloldali önkormányzatok hogyan kezelik a koronavírus okozta válsághelyzetet, elmondta: Jászberényben az „éj leple alatt” megemelték az iparűzési adót, az építményadót és a telekadót. Ferencvárosban Baranyi Krisztina polgármester hatszorosára növelte a parkolási díjakat, Miskolcon megemelték a tömegközlekedés árát és a temetkezési díjakat – sorolta, megjegyezve: ez csupán néhány példa a sok közül.

Hollik István értékelése szerint a baloldali önkormányzatok pontosan ott folytatják, ahol 2010-ben a Gyurcsány-Bajnai-kormány abbahagyta: a válságot ismét adóemelésekkel kezelik, amibe 2010-ben majdnem belerokkant az ország.

A baloldali válságkezelés tehát megbukott – fogalmazott a kommunikációs igazgató, hozzátéve: a Fidesz-KDNP-kormány döntése értelmében 2021. január 1-jétől tilos lesz az önkormányzatoknak a helyi adók emelése, új adók kivetése vagy már meglévő adókedvezmények megszüntetése.

Hollik István hangsúlyozta: ezt a válságot nem a magyar emberek okozták, ezért nem engedhetik meg, hogy az árát a baloldali önkormányzatok velük fizettessék meg.