Fotó: ShutterStock.com, illusztráció
Hirdetés

A devizaárfolyamok kilengései a misztikum mezejének számítanak azok számára, akik nem rendelkeznek alapvető pénzügyi ismeretekkel. Ebből származnak olyan furcsaságok, mint például legutóbb az, hogy sokan eltátják a szájukat attól, hogy miközben a forint árfolyama hatalmas kilengéseket mutatott az elmúlt egy-két évben, a legszegényebb uniós tagállam, Bulgária devizája, a leva úgymond kiválóan állta a sarat, és alig pendítettek rajta az Európán átsöprő válságok.

Csoda-e, hogy a leva sokkal stabilabb, mint a forint, vagy kamu?

Egyik sem. A válasz nyitja: a leva árfolyamrendszere más, mint a forinté és a többi uniós devizáé, beleértve az eurót is. A leginkább még a szintén keveset mozgó lejéhez hasonlít, de még attól is jelentősen eltér.

A fenti grafikonon látható: a régiós devizák idén sokkal többet mozogtak a bolgár levánál: az utóbbi gyakorlatilag mozdulatlan maradt. Ha még hosszabb időszakra tekintenénk vissza, még feltűnőbb volna a különbség, ráadásul a többiek számára előnytelenebb módon, hiszen a leva megmenekült a háború-infláció-energiaválság által más országokban okozott hatalmas árfolyamgyengülésektől.

Az árfolyamok heves kilengéseit problémaképp szokták emlegetni a vállalkozók, bár az idők folyamán jól kidolgozott módszerek állnak rendelkezésre a fedezésükre. Ennek ellenére a legtöbb saját devizával rendelkező nyílt gazdaság olyan rezsimet alkalmaz, amelyben szabadon mozog az árfolyam: erre tértek át a piacgazdasággá alakulás korai szakaszában a csehek, magyarok, lengyelek is.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Világgazdaság honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk