Magyarország fejlettsége a vásárlőerő-paritáson mért egy főre jutó GDP arányában tavaly 2,5 százalékponttal javult, ezzel elérte az uniós átlag 77,5 százalékát, így a 2021-es 21.-ről a 20. helyre kerültünk a fejlettségi rangsorban.

Hirdetés

Hazánk ezzel a közvetlenül Portugália és Románia előtt áll, tehát továbbra is előrébb vagyunk,mint keleti szomszédunk, ennél azonban nagyobb teljesítmény, hogy két olyan dél-európai tagállamot (Görögországot és Portugáliát) is leelőztünk az évek alatt, amelyek a 80-as években csatlakoztak az európai közösséghez. (Az Eurostat időközben adatrevíziót hajhatott végre, emiatt a 76 százalékos magyar szintet lejjebb húzta 75-re, így viszont nem 2021-ben, hanem tavaly sikerült megelőznünk Portugáliát). Lengyelország előttünk áll egy hellyel, és már ostromolja a 80 százalékos határt, amire nekünk is van esélyünk. Legalábbis azok alapján, hogy a Világgazdaságnak korábban nyilatkozó elemzők szerint a magyar felzárkózás folyamatos volt az elmúlt évtizedben:

2010-hez képest 11,5 százalékponttal kerültünk közelebb az uniós átlaghoz, ami a visegrádi országok között a második leggyorsabb fejlődés volt, jövőre pedig jó eséllyel mi is megközelíthetjük a 80 százalékos szintet.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Világgazdaság honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk