Hirdetés

Kiemelte: a cél az, hogy a rövid oldali kamatszintek még turbulens pénzpiaci környezetben is a jegybanki irányultsággal összhangban alakuljanak.

Az új eszközök kamatozása a jegybanki alapkamathoz kötött, az alapkamat irányadó státusa nem változott a friss döntésekkel – jegyezte meg.

Az alelnök tájékoztatott arról, hogy a kötelező tartalékráta emelése olyan módon fog megtörténni, hogy lesz egy kötelező napi minimális tartalékszint, ami a jelenlegi 1 százalék helyett 5 százalék lesz a bankrendszer számára. Ezen minimális szint fölött lesz választható tartalékráta, amelyről a bankok dönthetnek – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy az előrejelzések szerint az őszi hónapokban az infláció még emelkedő pályán marad, azonban az áremelkedést egyre nagyobb arányban a monetáris politika hatókörén kívüli tényezők – például energiaárak, aszály – okozzák.

Korábban írtuk

Az orosz-ukrán háború, a szállítási láncok akadozása és a magas nyersanyagárak miatt a világban a recesszió kockázata növekszik – figyelmeztetett.

A magyar gazdaság a második negyedévben – amely már teljes egészében háborús negyedév volt – élénken, 6,5 százalékkal nőtt, ugyanakkor a magas frekvenciás adatokból már június eleje óta láthatók a lassulás jelei – fejtette ki.

Az infláció további emelkedése és az inflációs kockázatok elhúzódása szükségessé teszi a szigorítási ciklus határozott folytatását – összegezte.

Megerősítette, hogy az 3 százalékos inflációs cél elérése szempontjából kulcsfontosságú a másodkörös inflációs hatások kivédése és az inflációs várakozások horgonyzása.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az infláció mikor tetőzhet, Virág Barnabás megjegyezte, hogy nagyon sok a bizonytalansági tényező, de az már látszik, hogy az év végéig folytatódik az infláció emelkedése, pontosabb képet a szeptemberi inflációs jelentés adhat. Szerinte a stagfláció – magas infláció és recesszió egyidőben – szempontjából az európai gazdaságokban meghatározó, hogy az energiaárak hogy fognak mozogni, egyelőre naponta-hetente változik a helyzet.

Az inflációs kilátások és az Európai Unióval való megállapodás függvényében dől el, hogy mikor és mekkora mértékű kamatemeléseket szükséges még végrehajtani – mondta.

A három bejelentett lépés hatásáról szólva úgy fogalmazott, hogy azok a jelenlegi likviditásnak „legalább felét, reményeik szerint több mint felét” lekötik. „Ha a likviditást az egyhetes betéti állományban tartott összeg formájában értelmezzük, akkor az 9500-9700 milliárd forint”, ennek legalább feléről van szó – tette hozzá.

A diszkontkötvényekről és az új jegybanki betétről a következő napokban egyeztetéseket folytatnak a piaci szereplőkkel, ezt követően tájékoztatnak a részletekről – közölte.

Arra az elemzői kérdésre, hogy a régiós szinten magasnak számító magyar kamatok mennyire foghatják vissza a növekedést, az alelnök emlékeztetett arra, hogy a kamatemelés Magyarországon hamarabb kezdődött, mint a régió többi országában, ennek megfelelően a ráta is magasabb. Hangsúlyozta, hogy a fenntartható gazdasági növekedése feltétele az infláció megfékezése és csökkenő pályára állítása.