A lett Sinfonietta Riga állami kamarazenekarban kialakult vitát múlt pénteken a lett televízió Kultúrsokk című műsora hozta nyilvánosságra. Az érintett személy Marta Spārniņa, aki 2009 óta tagja a zenekarnak. Alig három évvel az ő csatlakozása előtt alapították a zenekart, amelynek művészeti vezetője az alapítás óta Normunds Schne.

Hirdetés

Spārniņa kifogásolta, hogy Schne orosz zeneszerzők zenéjét választotta a zenekar programjába.

„Orosz zenét választunk a turnéinkra, és ezzel – akarva vagy akaratlanul – népszerűsítjük ezt a kultúrát egy olyan időszakban, amikor szerintem el kellene azt hallgattatni” – magyarázta.

Schne elutasította a felvetést, és a zenészekkel tartott csoportos megbeszélésen világossá tette, hogy a program rajta múlik.

Korábban írtuk

A Sinfonietta Riga nem ad elő semmit, ami „a Kreml-rezsimmel való együttműködésen alapul vagy Putyin orosz elnök uralmát dicsőíti” – tette hozzá Schne.

Az LTV szerint Spārniņa eredetileg arra törekedett, hogy a Sinfonietta Riga tagja maradhasson, de engedélyt kapjon arra, hogy fizetés nélküli szabadságra mehessen és így ne kelljen „orosz zenét” előadnia. A vezetőség elutasította a kérést, arra hivatkozva, hogy ez rossz precedenst teremtene.

Legközelebb például egy evangélikus bojkottálhatna hasonló okokból egy katolikus templomban tartott előadást – magyarázták.

A jelentés szerint Sparnina a többi zenész között talált némi támogatásra: egy csoportos csevegésben 11-en mondták, hogy az ő oldalán állnak, nyolcan megvédték az orosz kultúrát, hárman pedig azt mondták, hogy a zenekar betilthatja a modern orosz művészek műveit.