Fotó: 061.hu
Hirdetés

A neves filmes házaspár nagy fába vágta fejszéjét, 52 percben dolgozták fel a magyar-német együttélés több mint 1100 évét. A téma visszatérően foglalkoztatja László Petrát és László Gábort, nagyrészt utóbbi sváb felmenőire tekintettel. Korábban több filmjükben is feltárták a magyarországi németek történetének egy-egy tragikus eseményét, most pedig sok évszázados összefüggésben láttatják a két nemzet viszonyát, amelyet néha ellentmondások, összeütközések terheltek, a németség azonban döntően rányomta bélyegét Közép-Európa, így Magyarorság több mint ezeréves kulturális-politikai folyamataira.

A film, melynek címe egy egykori kitelepítettől vett idézet, hármas tagolásban dolgozza fel az 1100 évet, a honfoglalástól az 1930-as évekig terjedő évszázadok után a rendszerváltozásig terjedő időszakot veszi górcső alá, majd az elmúlt bő három évtized kerül terítékre, felfigyelve arra a jelenségre, hogy ma is jelentős számban települnek Magyarországra németek. László Petra és László Gábor filmje, amely Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma tárcavezetőjének különdíját is elnyerte, rámutat arra is, hogy milyen sok magyar nagyság felmenői között vannak németek a kispesti legendától, Puskás (Purczeld) Ferenctől Mindszenty (Pehm) Józsefen, Jászai Marin (Maria Krippelen), Gárdonyi (Ziegler) Gézán át a német anyanyelvű, magyarul felnőttként megtanult Herczeg (Herzog) Ferencig.

A „Mi, svábok mindig jó magyarok voltunk” című dokumentumfilmet, melynek producere feladatait a PestiSrácok.hu portál kiadója, a Gerilla PresS Kft., december 19-én 11 órakor és 23 órakor adja a Hír TV, később pedig a Pesti TV-n is látható lesz.

Korábban írtuk