A hozzáértők feljegyezték róla, hogy méregtelenít, serkenti a vérkeringést, valamint csökkenti az érelmeszesedés és a rák kialakulásának lehetőségét is. Nem kevesebbet állít a vonatkozó szakirodalom, mint hogy az eperben található vegyületeknek fiatalító hatása van. Bőrápoló képessége sem elhanyagolandó. Bőrbe dörzsölve napozás után hűsítő hatású és véd az ultraibolya sugárzástól. Ha hiszik, ha nem, szakemberek gyakorta hangoztatják, hogy a magyar eper íze, minősége, lazán veri a nemzetközi mezőnyt. Bennünk, nem szakemberekben, felmerül ezért az egyszerű kérdés – miért nem lehet nagyságrendekkel többet termelni Magyarországon ebből a magyar csodából, ebből a „piros aranyból”?

Mintegy 1,5 l tejbe teszünk 6 ek cukrot, 1,5 vaníliarudat, kisebb fahéjdarabokat, kevés sót, majd felforraljuk. Közben kemény habosra felverünk 4 tojásfehérjét, majd beleszórunk 1 vaníliáscukrot. A 4 tojásnak sárgáját kikeverjük 1 vaníliáscukorral. Ha forr a tej, lassú lángra vesszük és belekeverjük a sárgáját. Ha ezzel is felforr, belekanalazzuk a fehérjehabot. Hozzávetőleg így is fél percig forraljuk. Hozzáteszünk 40 dkg kicsire vágott epret. Lehűtjük. Tálalás előtt rá tejszínhabot rakunk, azt csokoládéreszelékkel szórjuk és konyakos meggyel tálaljuk. Ínyencek úgy fogyasztják ezt a finomságot, hogy először a konyakmeggyet veszik a szájukba, s azt ott megtartva – míg csak el nem olvad – kanalazzák az epres madártejet.

A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!